• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sjuksköterska i sjukhuskorridor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkaren Klara Lahne ger sina bästa tips på hur man undviker att barnen blir överhettade i värmeböljan. Foto: Pontus Stark/SVT

Fler söker vård för barn i hettan – så undviker du överhettning

Uppdaterad
Publicerad

På Akademiska sjukhuset i Uppsala ser man att fler föräldrar söker vård för sina barn när det är värmebölja. Läget kan snabbt bli kritiskt vid överhettning.

– Man kan märka att barnet blir tröttare, säger läkaren Klara Lahne.

I takt med att temperaturen stiger finns det risk för att drabbas av överhettning. Barn och äldre är särskilt känsliga för värmen, säger Klara Lahne, läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– De har ett stort vätskebehov i förhållande till kroppen. Är det varmt har de svårare för att reglera temperaturen och säga till att de är törstiga, säger hon.

Då riskerar barnet att bli överhettat

Klara Lahne säger att det är viktigt att hålla utkik efter särskilda tecken på överhettning. Om barnet har druckit för lite är torra läppar ett sådant tecken.

– Man kan även bli torr i munnen. Barnet blir tröttare och slö. Sen kan man märka att barnet kissar för lite.

Rådet är att undvika fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar – mellan klockan 11 till 15.

– De minsta barnen ska helst inte vara i direkt solljus alls, säger hon.

I klippet: Hör mer om vad du ska undvika och göra för att inte få ett överhettat barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.