• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hund sitter på en bänk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör veterinären Marit Gorvy berätta om de första tecknen på överhettning hos hundar man bör vara uppmärksam på. Foto: Lina Yakoub/SVT

Hundar i sommarvärmen – så här bör du tänka

Uppdaterad
Publicerad

Många av oss njuter av sommarvärmen, men våra hundvänner har det desto jobbigare. Hur ska hundägare tänka när temperaturen stiger och solen gassar? Veterinären Marit Gorvy ger i klippet fem viktiga råd under varma sommardagar.

Värmeslag hos hundar kan ha förödande konsekvenser. Marit Gorvy är veterinär på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala, och menar att fler hundägare behöver bli mer införstådda i risker som medföljer soliga semesterdagar.

Raser olika tåliga

– Trubbnosiga raser har mycket svårare att flämta bort värmen än raser med lång nos. Pälsens tjocklek och kvalité har också stor betydelse, då värmen stängs inne på ett annat sätt.

Dessutom bör man ha hundens ålder i åtanke, då valpar och seniorer har svårare att hantera värmen.

Och vilka tips och råd som gäller för barn i värme hittar du här.

I klippet: Hör ytterligare fem tips från veterinären som kan vara avgörande för våra hundvänner.

HUNDÄGARENS ANSVAR

  • Som hundägare har du skyldighet att se till så att din hund aldrig lämnas ensam i för kalla eller varma förhållanden.
  • En hund får förvaras i bilen i högst 3 timmar när bilen står stilla.
  • Du får aldrig lämna ett djur utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under -5°C.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.