Tvådelad bild. Till vänster syns en generationsforskare och till höger två drinkglas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alkohol kanske passar sämre in i bilden” säger Anders Parment, generationsexpert och forskare vid Stockholms universitet. Foto: Lina Yakoub/SVT

Forskaren om att unga dricker mindre alkohol: ”Finns en väldigt stark hälsotrend”

Uppdaterad
Publicerad

Alkohol är en central del för många unga i åldrarna 18 till 25 – men i takt med en växande hälsotrend på sociala medier inspirerar man varandra att dricka mindre. Och att ungas dryckesvanor förändrats bekräftas av rapporter från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

– Det finns en väldigt stark hälsotrend bland unga i dag, säger Anders Parment, generationsexpert och forskare vid Stockholms universitet.

De senaste rapporterna från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har visat en nedåtgående kurva i svenskarnas alkoholkonsumtion.

– Rent konkret drack svensken i genomsnitt nästan tre flaskor vin mindre 2023 jämfört med 2022, berättar Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN, i SVT:s Morgonstudion i mars 2024.

Denna minskning framkom även i CAN:s senaste skolundersökning, där man såg historiskt låga nivåer bland gymnasieelever i årskurs 2.

Enligt Anders Parment, generationsexpert och forskare vid Stockholms universitet, kan en förklaring vara större kunskap om alkoholens negativa konsekvenser.

– Det finns en väldigt stark hälsotrend bland unga i dag. Man ska ta hand om sitt fysiska och psykiska mående, och man vet om alkoholens skadeverkan, säger han.

Förändring av attityd kring alkohol

Mojtaba Ghodsi, vd för IQ som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget, ser en tydlig förändring i attityder kring alkohol bland unga.

– De är lättare att säga nej till alkohol i dag. Alkoholtjatet var ett större problem för några år sedan. Det kan vi konstatera utifrån CAN:s skolundersökningar och monitormätningar, säger han.

I klippet: Hör IQ:s vd Mojtaba Ghodsi slå hål på en myt kring alkohol och droger.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, är ett nationellt kompetenscentrum vars uppdrag är att sprida kunskap om konsumtions- och skadeutvecklingen av alkohol och andra droger i samhället.

Undersökningar har sedan 1970-talet kartlagt alkoholkonsumtionen i Sverige.

CAN:s nationella skolundersökning – rikstäckande enkätundersökning skolår nio och tvåan på gymnasiet. Cirka 10 000 elever svarar varje år. Startade 1971.

Monitormätningarna – cirka 18 000 vuxna svarar varje år. Totalt har cirka 350 000 personer svarat sedan 2000.

Källa: can.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.