SVT har granskat kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, mot privata HVB-hem i Uppsala län. Under de senaste tre åren har Ivo konstaterat att verksamheter haft brister i totalt 24 olika fall.
Vi har hittat fall där personal använt våld, där man tagit in ungdomar som man inte haft tillstånd att behandla och där personal erbjudit narkotika till boende.
– Folk kunde vara höga framför personalens ögon utan att de märkte någonting, säger Ida som bodde på ett HVB-hem i Uppsala län i tre år.
Nya registret har brister
År 2022 lanserade Ivo placeringsstödet. Där skulle kommuner direkt få se brister som Ivo konstaterat på privata HVB-hem. Men registret har brister som gör att unga fortsatt kan placeras på HVB-hem med missförhållanden.
I april 2024 var 64 procent av Sveriges kommuner anslutna. En av dessa är Uppsala kommun. Men trots det har kommunen missat missförhållanden på ett HVB-hem där de placerar unga.
– Det låter extremt allvarligt, men jag måste se handlingarna innan jag uttalar mig, säger Tomas Odin, chef för socialförvaltningen, när SVT träffar honom.
Information kan dröja
I en enkät som SVT har skickat till alla kommuner om placeringsstödet, framkommer det att ett tiotal kommuner inte kände till registret innan de fick enkäten.
Av de 103 anslutna kommuner som svarat på enkäten uppger drygt 70 procent att de blivit hjälpta eller delvis hjälpta av placeringsstödet.
Samtidigt lyfts en återkommande kritik: registret saknar utförlig information om vilka brister som faktiskt konstaterats – och vill man veta det behöver man begära ut dokument från Ivo vilket kan ta flera veckor eller i värsta fall månader på grund av långa handläggningstider.
– För att få ett snabbare utlämnande behövs det en lagändring om sekretess. Detta framförde vi till regeringen 2022, säger Patrick Barringer, avdelningschef på Ivo.
SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN
Vi har begärt ut samtliga 209 klagomål som inkommit till Ivo mot privata HVB-hem i Uppsala län under 2021-2023. Vi jämförde klagomålen och tillhörande beslut från Ivo med en lista över HVB-hem som Uppsala kommun har avtal med. Där visade det sig att fyra av de boenden som kommunen har avtal med har fått återkommande kritik av Ivo.
År 2021 gav regeringen Ivo i uppdrag att ta fram ett register som skulle förenkla för kommuner att se brister som upptäckts på privata HVB-hem.
År 2022 infördes placeringsstödet. Enligt Ivo var 64 procent av landets kommuner anslutna i april 2024.
Vi skickade ut en enkät till de kommuner som är anslutna och en enkät till de som inte är anslutna. Där fick kommunerna frågor om fördelarna, nackdelarna och varför de valt att vara med i registret eller inte. Av de 187 anslutna kommunerna svarade 103 på enkäten. Av de 103 icke-anslutna kommunerna svarade 32 på enkäten.
HÄR ÄR DE VÄRSTA BRISTERNA OCH KLAGOMÅLEN
När vi har gått igenom de 209 klagomålen med tillhörande beslut från Ivo under 2021-2023 är det här några av de allvarligaste bristerna vi upptäckt på HVB-hemmen i Uppsala län:
- En verksamhet har tagit emot ungdomar med pågående alkohol- och drogbruk, vilket verksamheten saknat tillstånd för. På samma HVB-hem har personalen brustit i uppsikten av en ungdom som haft för avsikt att begå självmord.
- På ett annat boende har personal hållit fast ungdomar mot golvet och vid ett annat tillfälle stängt in en ungdom i sitt rum. Samma boende har anställt personal utan att kontrollera polismyndighetens belastningsregister.
- En tredje verksamhet har saknat godkänd föreståndare. Det har även brunnit flera gånger på boendet och det har saknats nödvändig dokumentation om ungdomarnas missbruk, droganvändande och tidigare vårdinsatser.
Utöver kritiken från Ivo har SVT även tagit del av klagomål från privatpersoner mot HVB-hemmen. Där anklagas personal på olika boenden för trakasserier, övergrepp och för att ha erbjudit droger till de boende.
I ett fall anklagas en anställd för att ha rökt cannabis på boendet. När ungdomar konfronterat den anställde ska hen ha svarat ”om du tjallar skickar jag mina ungar på dig som smattrar dig”.