Foto: TT/SVT

Krav ändrar på reglerna – ”Alla problem är inte lösta”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora risken för foderbrist gör nu så att Krav ändrar på sina regler för landets bönder. De behöver inte längre mata sina djur med krav-märkt djurfoder.

Risken för foderbrist är något som oroat bönder runt om i Sverige. SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om lantbrukaren Anna Hane i Örsundsbro som tvingades skänka bort 68 av sina grisar på grund av foderbrist, och att köpa krav-märkt foder var något som var alldeles för dyrt.

Nu ändrar Krav sitt regelverk kring vilken typ av foder som bönderna behöver mata sina djur med. Fram till juni 2019 kan de använda EU-ekologiskt grovfoder, istället för krav-märkt, utan att riskera att bli av med sin kravcertifiering. Den tillfälliga regeländringen gäller dock endast möjlighet att köpa in grovfoder till sina djur, inte kraftfoder eller spannmål. Lantbrukaren måste även kunna uppvisa att det inte fanns några andra åtgärder att vidta för att kunna ta del av regeländringen.

– Det är jättebra. Jag ringde direkt till en bonde och frågade om jag kunde köpa spannmål, som jag inte kunde köpa annars, säger Anna Hane som driver Resta gård i Örsundsbro och fortsätter.

– Men det är såklart tråkigt att jag skänkte bort mina grisar. Att det skulle komma nya regler är något som jag inte kunde förutse och det hade nog ändå inte förändrat något för mig, säger hon.

”Löser inte alla problem”

Men trots att de nya regelverken från Krav är välkomna, så kommer det fortfarande att vara tufft för bönderna, menar Anna Hane.

– Alla bönder kommer ha det svårt, trots att man ändrar på regelverken. Det är inte som att alla problem är lösta på grund av detta, säger hon.

Vad betyder Krav-märkeringen?

Krav-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller Kravs regler, det kontrolleras minst en gång varje år.

Källa: Krav.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.