• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Presskonferens i Uppsala kommun efter övergreppen inom hemtjänsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppsala kommun höll en presskonferens på onsdagen med anledning av larm om missförhållanden i hemtjänsten. Hör mer i klippet ovan. Foto: Janerik Henriksson/TT/Uppsala kommun

Anställd lurade pengar av äldre – två nya avstängningar inom hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Efter UNT:s granskning om två misstänkta våldtäktsfall inom hemtjänsten har ytterligare larm inkommit. Under torsdagen höll Uppsala kommun en presskonferens där det bland annat framkom att en anställd avskedats för att ha lånat pengar av en brukare utan att betala tillbaka.

– Vi har stängt av en person och avskedat en den senaste veckan, säger Rasmus Sundström, avdelningschef på äldreomsorgen i Uppsala kommun.

På torsdagen rapporterade UNT om att en anställd inom hemtjänsten på Uppsala kommun misstänks ha lurat en äldre på pengar. Detta bekräftades under dagens presskonferens.

– Det handlar om att personen lånat pengar av en brukare utan att betala tillbaka. Agerandet är fullständigt oacceptabelt och personen är nu avskedad. Vi har även stängt av en annan person på grund av en tidigare dom om sexuellt ofredande, säger Rasmus Sundström.

Hot mot personal

Den senaste har även personalen inom hemtjänsten upplevt ett obehag. I vissa fall har det även förekommit hot, enligt Rasmus Sundström. Kommunen har därför satt in krisstöd för att stötta medarbetarna.

– De har blivit utsatta för glåpord och känner sig utsatta. Det är såklart naturligt att människor reagerar efter övergreppen som våra anställda begått, men det är individer och inte arbetsgruppen som gjort fel, säger Rasmus Sundström.

Varje vecka håller Uppsala kommun en presskonferens om utredningarna efter övergreppen inom hemtjänsten.

I klippet: ”Att lura brukare på pengar är oerhört allvarligt”. Hör om personalen som stängts av den senaste veckan i klippet ovan.

Läs SVT:s direktrapportering från presskonferensen nedan.

Larm om sexuella övergrepp inom hemtjänsten

Under torsdagen rapporterade UNT om ett fall där en hemtjänstanställd ska ha lurat en äldre på pengar. Det bekräftas på presskonferensen.

– Den senaste veckan har ytterligare två personer stängts av. En är kopplad till det ekonomiska övergreppet och en på grund av tidigare dom, säger Rasmus Sundström.

Avslutningsvis upprepar kommunen att det viktigaste är att brukarna och de anhöriga ska känna sig trygga. Arbetet framåt kommer därför att handla om att övergrepp inte ska förekomma i verksamheterna.

På presskonferensen berättar kommunen att det förekommit hat och hot mot anställda de senaste veckorna.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Majoriteten av våra anställda gör ett fantastiskt arbete och ska såklart inte utsättas hat eller hot, säger Lenita Granlund.

Lenita Grandlund berättar att inga nya uppgifter om övergrepp framkommit sedan den förra presskonferensen. Kommunen lägger fokus på att utreda vad som hänt och garantera att inte det här sker igen.

– De misstänkta personerna jobbar inte kvar. Från och med 25 september gör vi utdrag från belastningsregistret vid nyanställning, säger hon.

Nu börjar presskonferensen. Deltar gör Rasmus Sundström, områdeschef, och Lenita Granlund, förvaltningschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.