Antalet konkurser inom restaurangbranschen i Uppsala län ökade i mars jämfört med samma månad ifjol. Från en till fem. Det visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC.
– Det finns en avmattad konsumtionsvilja och många håller i plånboken. Dessutom har råvarupriserna ökat och det skapar utmaningar för de restauranger som redan är utsatta, säger Amanda Aldestam, analytiker på UC.
Slog ihop sina restauranger
Men trots de tuffa tiderna finns det de som väljer att satsa. På Dragarbrunnsgatan i Uppsala ligger Nikos Soysüren italienska restaurang, som han öppnade för tre månader sen efter att hans tidigare två restauranger slogs ihop.
– Det är tuffa tider för många i branschen. Tack och lov går det bra för oss, men vi kollegor emellan ringer varandra dagligen för att planera och hitta lösningar, säger Niko Soysüren.
I klippet: Följ med till den nyöppnade restaurangen i Uppsala och hör Niko Soysüren berätta om det tuffa läget i branschen.
MEST KONKURSUTSATTA BRANSCHER MARS 2025
Konkursutsatthet innebär andelen konkurser av alla aktiva företag inom branschen i Sverige.
- Restaurang och hotell: 0,92%
- Handel med motorfordon och service: 0,6%
- Byggindustri: 0,51%
- Detaljhandel: 0,46%
- Transport: 0,44%
- Partihandel: 0,43%
- Bevakning, fastighetsservice, kontorstjänster mm: 0,37%
- Andra serviceföretag och företag för personliga tjänster: 0,18%
- Information och kommunikation: 0,15%
- Juridik, ekonomi, vetenskap och teknik: 0,14%
Källa: UC:s konkursstatistik
ANTAL KONKURSER INOM RESTAURANG I UPPSALA LÄN
2020: 21
2021: 13
2022: 26
2023: 38
2024: 31
2025: 11
Källa: UC