I Sverige finns det i dagsläget spårvagnstrafik i Göteborg, Norrköping och i Stockholmsregionen. Stefan Hanna (UD) tycker att medborgarna ska få rösta om de vill att Uppsala ska ansluta sig till den skaran. Foto: TT/SVT

Förslaget: Låt Uppsalaborna rösta om spårvägen

Uppdaterad
Publicerad

En folkomröstning om spårtrafik i Uppsala. Det föreslår kommunpolitikern Stefan Hanna (UD). Ett förslag som får stöd av både KD och SD.

I en debattartikel som publicerades i UNT under onsdagen går Stefan Hanna och hans nya parti, Utvecklingspartiet Demokraterna, ut med att man ”målmedvetet kommer att verka för en folkomröstning i kollektivtrafikfrågan”. Ett förslag som backas av både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Det är den enskilt största frågan i Uppsala på länge. Den är jättedyr och påverkar tillgängligheten i Uppsala under många år, säger Stefan Hanna som menar att en spårvägssatsning skulle kosta omkring tio miljarder kronor.

Uppsalapaketet

Skulle inte en folkomröstning också bli dyr?

– Det handlar om demokrati. Man skulle till exempel kunna kombinera en sådan folkomröstning med det allmänna valet 2022. Då skulle det inte innebära någon extra kostnad. Men det är ändå värt att ha ett separat val för en så pass viktig fråga, säger Stefan Hanna.

Hur skulle en sådan omröstning kunna se ut?

– Man skulle kunna få ta ställning till ett antal alternativ. Till exempel spårväg, stadsbana eller långa busssystem. Uppsala behöver en mer kapacitetsstark kollektivtrafik, säger Stefan Hanna.

Förslaget möter motstånd

De övriga partierna i kommunfullmäktige motsätter sig förslaget. Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, anser inte att en folkomröstning är aktuell i dagsläget.

– Det här är en väldigt komplex fråga. En folkomröstning riskerar att hamna väldigt fel, säger Erik Pelling som menar att det snarare skulle kosta 5 miljarder att bygga för spårvagnstrafik.

Enligt Utvecklingspartiet Demokraterna genomfördes den senaste folkomröstningen 1998. Då röstade Uppsala om huruvida Knivsta skulle bryta sig ut och bilda en egen kommun.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet