Inom kort ska Mark- och miljödomstolen, MMD, lämna ett yttrande till regeringen om slutförvaret i Forsmark kan byggas på ett säkert sätt för miljön.
SKB presenterade den schweiziska studien under domstolens förhandlingar som bland annat hölls i Gimo under oktober, men lät inte motståndarsidan läsa rapporten.
– Det var omöjligt för MKG, eller andra, att granska eller bemöta uppgifterna. Eftersom SKB deltar som partner i FEBEX-försöket var det inte konstigt att de hade uppgifterna, men eftersom vi inte hade fått rapporten gick det inte att vare sig kontrollera eller på plats bemöta det som bolaget hävdade. Inte senare under huvudförhandlingen heller, säger Johan Swahn, kanslichef på Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG som överklagat till MMD.
Gavs tillfälle att bemöta
Men SKB anser inte att rapporten visar något nytt i korrosionsfrågan, och de håller inte med om att den mörkats.
– SKB redovisade på eget initiativ muntligt innehållet i den då opublicerade rapporten under diskussionen om kopparkorrosion vid huvudförhandlingen och då hade alla närvarande parter i målet, däribland MKG, möjlighet att bemöta uppgifterna och att ställa frågor, säger Allan Hedin på SKB.
”Miljödomstolen har inte fått all information”
SKB har delfinansierat studien och några av författarna är knutna till SKB. Därför menar MKG att rapporten inte är opartisk.
– Rapporten kan därför i princip betraktas som en SKB-rapport som godkänts av bolaget och inte en oberoende rapport som vi hoppats på. Eftersom SKB:s beskrivning av resultaten enligt vår mening är feltolkade är det som skett olyckligt för beslutsprocessen. Miljödomstolen har inte fått tillgång till viktig information att det finns ytterligare stöd för att koppar är ett olämpligt kapselmaterial, säger Johan Swahn.
Vill stoppa slutförvaret
I och med att rapporten ändå lagts fram för MMD så kommer den nu att finnas med som underlag till domstolens yttrande den 23 januari.
– Detta är ytterligare ett viktigt bevis för att det finns en betydande risk att kopparkapslarna går sönder innan 1 000 år har gått. Det betyder att slutförvarsansökan måste avstyrkas av Miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Slutförvaret får inte byggas, säger Johan Swahn.