Mälartåg tar sannolikt över när SJ slutar köra pendeln mellan Uppsala och Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionråd Jenny Lundström (MP) menar att Mälardalstrafik är sannolikt den enda lösningen när SJ drar sig ur. Foto: Laura Leskinen/SVT

Region Uppsala: ”Mälardalstrafik sannolikt enda alternativet”

Publicerad

Den 15 december avslutas SJ:s tågtrafik mellan Uppsala och Stockholm. Just nu är det oklart vem som tar över, men enligt Region Uppsala finns det antagligen bara en aktuell aktör.

– SJ lämnade ett hål i trafiken, säger Jenny Lundström.

På torsdagen höll S-ledamoten Ardalan Shekarabi ett möte i riksdagen om Uppsalapendeln. Han bjöd in SJ och regionala- och kommunala politiker för att diskutera pendeltrafikens framtid.

– Min förhoppning var att vi skulle kunna hitta en lösning, men det lyckades inte. Framtiden för pendlarna är fortfarande osäker och jag är besviken på SJ, säger Ardalan Shekarabi (S), riksdagsledamot.

Pendling i Uppsala län

Under mötet ska SJ, enligt UNT, ha berättat att Mälartåg tagit på sig ansvaret att sköta tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm. Detta samtidigt som Mälardalstrafik inte bekräftar att ett beslut fattats.

Nappade inte på erbjudande

– Vi har erbjudit Mälartåg att köra tågen mellan Uppsala och Stockholm på Mälardalstrafik uppdrag, men det togs inte emot. De vill hellre själva ta hand om all trafik på sträckan, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Varför går ni ut med detta utan att Mälardalstrafik vill bekräfta?

– Vi hade gärna gått ut med det tillsammans, men nu kom nyheten ut. Det är jättemånga människor inom SJ som vet om att vi inte kommer bedriva regionala tåg mellan Stockholm och Uppsala nästa år, säger Jan Kyrk.

Mälardalstrafik är ett bolag ägt av regioner i Mälardalen, bland annat Uppsala.

När SVT träffar Jenny Lundström (MP), ledamot i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden, riktar även hon skarp kritik mot SJ:s agerande. Hon menar att det inte finns täckning för SJ:s påstående.

– De pratar ju om en konkret lösning. Mälardalstrafik tittar på olika alternativ just nu som kommer att presenteras till styrelsen när det blir färdigt, säger hon.

Har SJ lagt ett erbjudande som Mälardalstrafik tackat nej till?

– Det har funnits medieuppgifter om att SJ erbjudit sig att köra på Mälardalstrafiks uppdrag, men det funkar inte så i den här världen. Vi är en offentlig aktör och då handlar det om en offentlig upphandling, säger Jenny Lundström.

Samtidigt menar Jenny Lundström att det nu ser ut som att Mälardalstrafik är den enda aktören som kan ta över SJ:s uteblivande avgångar.

I klippet: Jenny Lundström frågas ut om hur Mälartåg kan klara av nya avgångar trots fordonsbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pendling i Uppsala län

Mer i ämnet