I klippet berättar Erik Klingenberg på Region Uppsala hur de förbereder sig för att förhindra en ökning av självmord. Foto: SVT

Regionen rustar för ökning av självmord efter pandemin

Publicerad

Regionen förbereder sig nu på en ökning av självmord efter att coronapandemin är över. Enligt forskning från Karolinska Institutet går antalet självmord ner under en kris för att sedan överkompenseras när krisen är över.

– Det gäller att vi är på tårna, säger Erik Klingenberg på Region Uppsala.

Varje år tar 52 personer sitt liv i Uppsala län. En i veckan. Det snittet har varit mer eller mindre konstant i över tjugo år.

Nu finns en risk att den siffran stiger.

Erik Klingenberg är samordnare för suicidprevention på Region Uppsala. Han berättar att många av de riskfaktorer de tittar på i vanliga fall nu i och med pandemin drabbar en stor del av samhället samtidigt.

– Människor blir isolerade. En del förlorar en nära anhörig. Folk har oro och ångest över sin ekonomi, sin framtid. Vi vet inte riktigt hur det kommer påverka människor men vi är beredda på att möta en större grupp människor som mår dåligt när krisen är över, säger han.

Och forskning från Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention på KI visar att suicidtalen historiskt har minskat under en kris för att sedan överkompenseras när krisen är över.

Från och med i höst kommer företrädare från regionen, kommunerna och flera statliga förvaltningar träffas en gång i veckan och dela med sig av sina kunskaper om suicidprevention – för att på bästa sätt kunna arbeta med den om farhågan om ökning slår in.

Hör samordnaren för suicidprevention på Region Uppsala i klippet ovan om hur man förbereder sig.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

• Ring alltid 112 i akuta lägen

• Mind Självmordslinjen. Anhöriga kan också höra av sig

Telefon: 90101 (Dygnet runt)

chat.mind.se/mejlsvar@mind.se

• Föräldralinjen

020 – 85 20 00 (10.00-15.00)

• Jourhavande medmänniska

08-702 16 80 (21.00-06.00)

• Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

020 – 18 18 00 (19.00-22.00)

• Vårdguiden – 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.