I höstas träffade vi Uppsalabon Sadaf Mostofizadeh, som tvingades söka vård i Linköping efter att inte ha blivit trodd i Uppsala.
Gång på gång fick hon höra att att allt såg bra ut. Det fick även ”Elisabeth” höra. Efter att ha levt med skador i uppåt 40 år betalade hon 56.000 kronor för opereras på en privat klinik.
Nya rekommendationer är på gång för förlossningsvården, en av dem handlar om att bedöva alla nyförlösta för att upptäcka förlossningsskador.
Men verksamhetschefen för kvinnosjukvården på Akademiska, Masoumeh Rezapour tror inte på den här nya rutinen, något som upprör många.
Läs mer: Tror inte på bedövning för alla nyförlösta
Många har känt sig träffade
Det är många kvinnor som har känt sig träffade av SVT Nyheter Uppsalas rapportering om förlossningsskador. I de mejl som kommit till vår reporter in berättar kvinnor i olika åldrar om hur de har lidit, och om hur de har kämpat för att bli trodda och få rätt vård.
Dels beskriver de den smärta de känt eller fortfarande känner i underlivet, hur de inte kunnat ta hand om sina barn, och vilka problem de haft med att inte kunna gå på toa, eller tvärtom, behöva se till att hålla sig nära en toalett för säkerhets skull.
En kvinna skriver att ”jag var tvungen att äta lavemang för att kunna gå på toaletten”, medan en annan beskriver hur hon ”fick jag trycka med fingrarna inifrån slidan för att kunna tömma tarmen.” Andra berättar att de inte kan hålla sig: ”varje dag är en pina, jag sitter fånge i mitt eget hem vaktandes vid toan”.
Läs mer: Var tjugonde kvinna skadas allvarligt
Många har berättat
Andra beskriver smärtan över att inte ha kunnat glädjas över det nyfödda barnet: ”på grund av det här kommer jag inte ihåg något från sonens första år”, säger en kvinna, medan en annan tycker att: ”Det värsta är att de tog bort den där bubbliga känslan av att få upp sitt barn på bröstet.”
Det handlar också om att man inte kunnat använda tamponger, att man inte kunnat njuta av sex, antingen för att man inte känt så mycket, eller för att det gjort ont.
Läs mer: Drar sig för att operera – kan bli dåligt sex för mannen
Många beskriver också hur de inte blivit trodda av vården och att de känt sig diskriminerade på grund av att de är kvinnor.
– Det var hur man som nybliven mamma blev bemött av vården, detta är ett sår som alltid kommer finnas med mig, skriver en kvinna.