En man i brandgula räddningstjänstkläder står i en trädgård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Björn Järpemo från Tierps nya brandvärn vad han gör när larmet går. Foto: Anna Mi Skoog

Tierps nybildade brandvärn har kallats ut på sitt första skarpa uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Tierps nya frivilliga brandvärn har sedan i våras stått redo att ge sig ut och hjälpa räddningstjänsten vid bränder.

På tisdagen fick de ge sig ut på sitt första skarpa uppdrag vid en skogsbrand utanför Tierp.

När SVT träffade brandvärnets ordförande Björn Järpemo hade de ännu inte varit ute på något skarpt uppdrag – men de var på tårna.

– Nu är det ju förhöjd brandrisk i Uppsala län, så man följer ju nyheterna nu och är lite mer beredd än vanligt, sa han.

LRF Tierps brandvärn består av frivilliga från bygden. De har fått utbildning och kan larmas ut av räddningstjänsten när det behövs extra händer i skogen, och personer som kan bygdens småvägar och vet var det finns vatten.

– Vi är elva stycken, men det är fler på väg in, så vi kommer att bli närmare 20 personer, säger Björn Järpemo.

Under tisdagseftermiddagen larmades brandvärnet ut på en brand i Skärplinge utanför Tierp, och fick använda sina nyvunna kunskaper genom att hjälpa till med släckningsarbetet.

Ställer upp för bygden

LRF Tierps brandförsvar bildades med Salas och Östhammars brandvärn som modell.

– Vi såg en möjlighet att göra något gemensamt och ställa upp för bygden. Det känns oerhört viktigt och meningsfullt, säger han.

Under hösten ska de frivilliga få ytterligare fortbildning, bland annat i hjärt- och lungräddning.

– Vi får väldigt bra stöd från LRF och från räddningstjänsten och de är tacksamma att vi kan hjälpa till, säger Björn Järpemo.

Kan hantera djur

Under hösten ska man också inventera vilka resurser som finns ute hos lantbrukarna i området, i fråga om vattentankar och maskiner som kan nyttjas i händelse av en skogs- eller markbrand.

– Det är fantastiskt att vi som bor på landsbygden kan göra en insats. Fördelarna är många. Vi har ju lokalkännedom och kan hantera djur. Jag hoppas att det är fler som ställer upp och gör sådana här saker, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.