Ukrainska forskare får fristad i Uppsala: ”Vi vill verka för akademisk frihet”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet ska dela ut stipendier på totalt tre miljoner kronor till forskare som flytt från Ukraina. Förhoppningen är att första stipendiet ska delas ut om cirka tre veckor.

Totalt ska 20 stipendier på 150 000 kronor delas ut till forskare för kortare vistelser om fem månader vid Uppsala universitet.

– Vi har arbetat med den här typen av stipendier tidigare för riskutsatta forskare. Vi vill ge de ukrainska forskarna en längre och stabilare grund att stå på och göra så att de kan fortsätta med sin forskning, säger Tora Holmberg, vicerektor för humaniora och samhällsvetenskap på Uppsala universitet.

Ukrainakriget och Uppsala

Stipendiet tilldelas forskare som omfattas av massflyktdirektivet, som ger tillfälligt skydd i EU:s medlemsstater för ukrainska medborgare som fördrivits från Ukraina från och med den 24 februari 2022. Andra krav är att de har en doktorsexamen och att en institution på Uppsala universitet kan ta emot forskaren.

I klippet: Hör mer om stipendierna och vad de ska leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet