• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vårdsmottagningen Nexus i Karlstad om cannabis: ”Det finns hjälp att få”

Uppdaterad
Publicerad

De flesta som försöker sluta med cannabis får utsättningssyndrom. De mår illa, svettas och får mardrömmar, säger Linda Hultgren behandlingskonsulent på Nexus.

Öppenvårdsmottagningen Nexus tar emot unga personer under 25 år med risk- eller missbruksproblem. I fjol sökte 98 ungdomar hjälp på mottagningen. Det var färre än året innan pandemin bröt ut.

– De flesta ungdomar vi träffar på Nexus fastnar inte i ett långvarigt missbruk eller beroende. Vi får också fin feedback från ungdomar och föräldrar att de har fått gott stöd av oss säger behandlingskonsulent Linda Hultgren på Nexus.

Narkotikamissbruket i Värmland

Linda Hultgren har en gedigen erfarenhet av att jobba med människor som har problem med missbruk. I tre år har hon jobbat på Nexus.

I klippet kan du höra Linda Hultgren ge sin syn på cannabis

Drivs av kommunen

Nexus i Karlstad är öppenvårdsmottagning som drivs av Karlstad kommun. Den vänder sig till de som är upp till 25 år och har problem med alkohol, andra droger eller spelmissbruk.

– För att komma till Nexus krävs en remiss från socialtjänsten. Om man är över 18 år kan man söka på egen hand.

Behandlingskonsultenterna jobbar med att få ungdomar att sluta missbruka. Metoderna som används är bland annat samtal med både ungdomarna och anhöriga.

Förutom Nexus finns andra vägar att gå för att söka hjälp. Se faktarutan här nedan.

Hjälp vid drogmissbruk

Om du behöver hjälp eller behandling för narkotikamissbruk finns flera ställen du kan vända dig till. Här är några exempel:

Droghjälpen: Hit kan du ringa anonymt för att få råd och stöd. Du kan välja att vara anonym. Tjänsten är kostnadsfri och drivs av Beroendecentrum Stockholm. Ring 020-91 91 91.

En hälsocentral eller en ungdomsmottagning.

Elevhälsan, studenthälsan eller företagshälsovården, beroende på om du går i skolan, studerar eller jobbar.

En förening som stöttar personer som använder droger, till exempel Anonyma Narkomaner.

En särskild mottagning för personer som behöver hjälp med missbruk.

Om det är akut, till exempel om du har tagit en överdos, ska du alltid ringa 112.

Värmland

Första linjen unga är en mottagning dit du kan vända dig för att prata om hur du mår och du är mellan 6-20 år. Mottagningen finns på flera platser i länet och nås via 1177.

Nexus är Karlstad kommuns öppenvårdsmottagning som vänder sig till dig som är upp till 25 år och har problem med alkohol, andra droger eller spelmissbruk. Enbart för de som bor i Karlstad kommun. Nås via Karlstad kommuns växel 054/540 00 00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet