Följ Moa Roos och Håkan Wikströms träningsresa. Foto: Morgan Kringstad

Gör som tusentals värmlänningar efter nyår – SVT-reportrarna i hårdträning

Uppdaterad
Publicerad

Varje nyår bestämmer sig tusentals värmlänningar för att ta tag i sina liv. Dieter upprättas för att byta ut osunda matvanor, timmar i tv-soffan byts mot svett på gymmet. Men få lyckas få till en hållbar, långsiktig livsstilsförändring.

Följ med på SVT-reportrarna Moa Roos och Håkan Wikströms försök till förändring. Med två helt olika målbilder.

Den ena att maximera – den andra att minimera.

Moa Roos, 29, reporter på SVT Nyheter Värmland lever ett aktivt liv med träning. Och har en dröm. Att springa en mil under 50 minuter.

– Jag har kommit ur form sedan jag opererades i höstas, så nu vill jag komma tillbaka

Håkan Wikström, 53, reporter på SVT Nyheter önskar att han levde ett aktivt liv. Men gör det inte. Resultatet? Onödig övervikt och en ganska usel form.

– Tyvärr. Eller... Jag är något av en ”periodare”. Har jag ett mål så kan jag träna och sköta mig. Men har jag inget mål så blir det inget.

Och så ser det ut för många. Personer som tränar bra, men som stagnerar i utvecklingen och inte tar sin kapacitet till nästa nivå.

Eller tvärtom. Som inte alls tränar och tappar formen.

Tar hjälp av personliga tränare

Nu tar reportrarna hjälp av experter på just träning och kost. Moa för att optimera prestationen. Håkan för att helt enkelt komma i form.

Personliga tränarna Ehsan Andesh, 38, och Erika Sjöberg, 39 ska under en månad se till att reportrarna får en bra start på vägen mot sina mål.

Ehsan tar sig an Moa.

– Jag hoppas jag kan få henne att förstå att styrkan är viktig för löpningen och att hon tar det på allvar, säger Ehsan Andesh.

Erika tar sig an Håkan.

– Han känns väldigt motiverad nu, men har ju helt liv framför sig och det ska funka långsiktigt, säger Erika Sjöberg.

Följ reportrarnas jakt på resultat i den här träningsdagboken (nedan), där du också kan peppa, kommentera och ställa frågor till reportrarna.

Dessutom kommer du att kunna ställa frågor till Ehsan och Erika i flera chattar, om bland annat träning och kost.

Våra nya liv – följ träningsresan dag för dag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fick den briljanta idén (not...) att slänga ihop en borstjsoppa, rysk rödbetssoppa innan jobbet. Mycket nostalgi i den för mig. pappas polska jobbarkompisar bjöd på det under 70-talet, och har fått recept av min belarusiska frisör Nadja i Gettjärn. Sanslöst gott.

Men ska man göra den bra så tar det tre timmar. Efter gym hade jag två och en halv timme på mig... Kaos. Borstjkaos.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Slog varvrekord i gymmet! Förra gången gjorde jag sju varv och två Devils press på 10 minuter och 37 sekunder. Nu klarade jag nio varv + 4 Devils press (ett varv är 4 x Devils press, 4 x step over box, 4 x snatch).

Kändes bra, men hade kört överkropp innan. Förra gången var det ben. Betydligt mörare då. Får se hur det går på fredag när det är ben igen...

Pinnat inlägg

Under de kommande veckorna kommer våra skickliga PT:s Erika Sjöberg och Ehsan Andesh vid några tillfällen att chatta med er läsare. Ta chansen att fråga om era utmaningar när det gäller träning och kost.

Anna • Hej. Skrev i chatten till Erika, hon skrev att jag kunde ta kontakt med henne för tips. Hur kommer jag i kontakt med henne ?
Tack på förhand!

Hallå!

maila oss (moa.roos@svt.se eller hakan.wikstrom@svt.se) så tar vi det där.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Chilldag för mig! Då blir det middagslagning proppad med ägg.

Nu återstår disken innan jag troligen stendäckar, jag gör ju ofta det nuförtiden.

God kväll!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hallå!

Min konsumtions av bananer har typ tredubblats sedan jag började råträna. Det gäller att hålla blodsockret på okej nivå. Ni hör ju hur trött jag låter, tur att bananer finns.

Har ni frågor gällande träning? Hur man håller i träningen eller vilken typ av träning som lämpar sig bäst för just dig?

PT-Erika svarar på dem i eftermiddag. Ta chansen att få svar från en expert!

Axel • När man ska köpa tjänsten pt finns det 3 veckors utbildnimgnoch du får kalla dig pt. Vissa pt fixar med annat under tiden. Vissa tar och ger sina klienter för lätta å för lite övningar i syfte att sälja timmar.

Hur hittar man en riktig, bra, utbildad pt som faktiskt inte hör allt annat än att hjälpa mig maximera?

Haft 10 olika, alla har tillhört det tidigare nämnda former av dålig pt.

Hej!

Jag är ingen expert inom fältet, men jag hade nog gjort research innan. Hur länge personen varit personlig tränare? Och vad fokuserar personen på? Vissa är inriktade på olika träningsformer, så det kan nog vara bra att hitta någon som är expert på just det du vill bli bättre på.

Våra PT:s har båda flera gånger pratat om få rutinerna att hålla. För mig som reser mycket är det inte hållbart att laga 20 mål mat(okej överdriv) om dagen, men då har jag fått tips på bra mellanmål jag kan köpa i matbutik.

Ring ett första kollsamtal med PT och se om det känns som en bra person är nog mitt bästa råd.

Du får gärna fråga mer om det här till PT-Erika idag!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Träningspass med Ehsan idag igen. Konditionsträning. Det går bättre och bättre!

Helt ärligt har jag varit på strålande humör idag, trots att jag går som en anka pga träningsvärk i varenda muskel som finns. Studier visar ju att träning funkar lika bra som antidepp (på mildare depressioner) ändå får jag ofta för mig att jag mår bättre av att dega i soffan.

Nu kör vi! Milen under 50, är ni med mig?

Kalle • Nej du uttryckte dig inte klumpigt och min kommentar var mer riktad mot det Erika sa i videon. Man behöver inge byta övningar. Det du behöver göra är att succesivt öka träningsmängd och intensitet. Du ser aldrig en löpare byta övning för att kunna springa fortare. Eller en cyklist som känner att den behöver cykla baklänges för att dens kropp har vant sig vid att cykla framlänges. Eller en tyngdlyftare för den delen som byter ut ryck och stöt mot bicepscurls. Det behövs helt enkelt inte. Kroppen utvecklas när den behöver hantera en ökad belastning och det kan ske i damma övning år efter år. Speciellt för nybörjare eller någon som inte tränat på ett tag så kommer man få bra resultat bara av lite flås och träningsvärk. Jag blir lite irriterad när ni i SVT har med "experter" som pratar strunt på detta sätt.

Jag är inte superutbildad inom träningsfysiologi, men kanske är det inte så svart eller vitt som du beskriver? I min tidigare roll som sportjournalist har jag definitivt stött på idrottare som har specialiserat sig i grenar, men som har testat ganska udda metoder för att bryta av en monotom träningsregim med andra övningar, långt ifrån grenspecifika. För att utvecklas inom sin specialgren.

Det som funkar, det funkar. Och just nu känns det åtminstone som att Erikas idéer funkar för mig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Första simpasset på ett år – och det kändes jättebra. Tror att det har med Erikas grymma avslut på mina pass att göra. Hög puls och styrka. Känns som att det har påverkat flåset positivt. Simmade 40 vändor, 22 varv frisim och 18 bröst.

Senast jag "tränade" simning var inför Vansbro 2017, men hann inte med inte så många pass efter Vätternrundan, bara två veckor emellan. Men det blev några simturer över sjön Rottnen då. Får sikta på repris när vattentemperaturen är lite mer ... tillmötesgående.

OBS! Inte jag på bilden, men eftersom det klokt nog råder mobilförbud på badet fick jag ta en arkivbild ...

Kalle • Att chocka kroppen är en av de äldsta myterna inom träning. Man behöver inte chocka kroppen. För att bli bättre behöver belastningen ökas kontinuerligt över tid, oavsett om det är konditionsträning eller styrketräning. Att dessa myter om träning bara fortsätter basuneras ut kan jag inte förstå, speciellt inte från någon som jobbar med träning professionellt.

Vad Erika menade, klumpigt beskrivet av mig, är att inte göra samma övningar hela tiden om man jobbar med samma muskelgrupper. Då vänjer sig kroppen och det blir det ingen utveckling. Erika betonade för mig att det var hennes personliga åsikt, men förvärvad efter många år av träning. Jag är inte, eller har aldrig varit, något träningsmonster, men tycker att jag känner igen mig i Erikas beskrivning.

Hur brukar du lägga upp din träning, Kalle?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hallå!

Long time no see (från Moa alltså, Håkan har varit grym)!

Jag har dock varit grym på träning, åtminstone enligt PT-Ehsan som sa att söndagspasset var mitt bästa pass so far.

I övrigt sköter jag min kost (typ) som jag ska och har också börjat sova mycket bättre sedan vi drog igång med träningen. Kanske är det värt mer än själva resultaten, eller så blir resultaten bättre för att man sover. Vad är hönan och vad är ägget.

Nu ska jag sätta ihop en säng. Ha det gott!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet