• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Delad bild som visar två sektioner. Den vänstra innehåller en skärmdump av en sms-konversation där användarna diskuterar val av vapen. Den högra visar Tony Quiroga, tf lokalpolisområdeschef i Karlskoga, som blir intervjuad framför polisens emblem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Tony Quiroga om barn och unga från Karlskoga som rekryteras av gäng för att genomföra våldsdåd. Foto: SVT

Polisen larmar: Barn i Karlskoga och Degerfors rekryteras för morduppdrag – behöver allmänhetens ögon

Publicerad

Det senaste året har flera ungdomar från Karlskoga och Degerfors blivit rekryterade av gäng för att utföra morduppdrag. Nu finns ett helt nytt ärende där ytterligare tre personer är under 15 år.

– Det är starka krafter som vi jobbar emot, säger Tony Quiroga, tf lokalpolisområdeschef i Karlskoga.

Tidigare i höst rapporterades det i media om en elvaåring och två andra barn under 15 år från Karlskoga som rekryterats för att utföra ett mord i Foxtrotkonflikten. Den planerade skjutningen skulle ha skett i november förra året – och sedan dess har flera andra barn och ungdomar rekryterats för grova våldsbrott.

Sedan i våras har polisen i lokalpolisområdet Karlskoga avbrutit sex till sju grova våldsbrott där minst en minderårig varit involverad, enligt Tony Quiroga.

Barn och unga i kriminella gäng

– Vi kan inte vänta och chansa på att vi ska få ett bättre förundersökningsläge, säger han.

Behöver allmänhetens ögon

Det är en ny, mer offensiv arbetsmetod som gett resultat, enligt lokalpolisområdeschefen. Ett tajtare och mer proaktivt samarbete med socialtjänsten samt andra polisregioner är några av de bakomliggande faktorerna.

En viktig del för att polisen ska få en bättre helhetsbild kring en individ är att vuxna larmar i ett tidigt skede. Det kan röra sig om föräldrar, lärare, idrottsledare eller andra personer som är i barnens miljö.

– Vi behöver höja medvetenheten i samhället i övrigt för att vara uppmärksamma på de här förändringarna, säger Tony Quiroga.

Hör polisen berätta mer om barnen som rekryteras till grova våldsdåd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet