En delad bild som visar en tvåvåningsbyggnad med en balustrad på övervåningen och en grön gräsmatta framför – HVB-hemmet Riddarnäset i Nykroppa i Filipstads kommun. I den högra sektionen syns en person delvis, klädd i en blå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från HVB-hemmet Riddarnäset där Ulf Meyer berättar hur man jobbar med ett integrerat arbetssätt – och hur det utmärker sig. Foto: SVT

Så blev Riddarnäset HVB-hem en lyckad satsning i Nykroppa – öppnar för fler liknande hem

Uppdaterad
Publicerad

Det är en gemensam satsning mellan Värmlands samtliga kommuner. HVB-hemmet Riddarnäset i Filipstads kommun har blivit en framgång och nu utreds möjligheten att öppna ett liknande hem.

– Vi jobbar tillsammans och det är framgångsreceptet, säger enhetschefen Ulf Meyer.

Nyckeln för satsningen har enligt förbundet varit att personalen är integrerad och samtliga befinner sig på plats. Detta gör att läkare, psykolog och sjuksköterskor arbetar sida vid sida med behandlingsassistenter på Riddarnäset.

Den integrerade modell som används i Nykroppa är väldigt ovanlig bland HVB-hem runtom i Sverige.

Tror att fler HVB-hem börja jobba som Riddarnäset

Förbundschefen på Värmlands läns vårdförbund Pär Johansson säger att man har stor efterfrågan på platserna på Riddarnäset, och tror dock att fler HVB-hem kommer att ta efter arbetssättet.

– Det kommer mycket utredningar nationellt som säger att vi verkligen måste jobba gemensamt.

Hemmet i Nykroppa i Filipstads kommun, öppnade våren 2022 och drivs av Värmlands län vårdförbund, där samtliga kommuner ingår, i samarbete med region Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.