SVT:s reporter Ellen Pan bredvid grafik på en siluett, bredvid ett hus där det står HVB-hem och årtalen 2026 och 2017.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det möjligt att en person som nekats tillstånd av Ivo ändå lyckas driva HVB-hem? SVT:s reporter Ellen Pan förklarar upplägget. Foto: Niclas Berglund

Mannen nekades HVB-tillstånd två gånger – kunde ändå driva hem i flera år

Publicerad

Nyligen visade en rapport från polisen att flera HVB-hem i Sverige har kopplingar till organiserad brottslighet. Men hur lätt är det egentligen för en person utan rätt utbildning att ta över och driva HVB-hem? SVT har tittat närmre på ett konkret fall som visar hur enkelt det är att runda reglerna.

En man nekades tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) två gånger på grund av att han och hans medsökande saknade rätt kompetens. Trots det startade mannen flera HVB-verksamheter. Genom åren har hans bolag fakturerat kommuner på över 12 miljoner kronor.

– Vi ser självklart allvarligt på detta. Just nu pågår ett intensivt arbete för att förbättra vår tillsyn för att på ett bättre sätt kunna motverka oseriösa aktörer. Ivo har även i veckan gjort en hemställan till regeringen för att få ytterligare verktyg, skriver pressekreteraren Olle Romlin i ett mejl till SVT Nyheter.

I klippet förklarar vi hur mannen gått till väga.

Tog över som vd

Nya ägare i HVB-bolag ska numera alltid kontrolleras, men Ivo får inga automatiska noteringar om ägarbyten från Bolagsverket. Systemet bygger istället på att den nya ägaren rapporterar in sig själv till Ivo – så att verksamheten kan granskas.

I fallet som SVT tittat på tog mannen under 2023 och 2024 över som vd för två HVB-bolag utan att anmäla ägarbytena till Ivo, trots att han tidigare bedömts som olämplig. Mannen är idag fortfarande vd för ett av bolagen.

”Ivo ignorerar bestämmelse”

Hans HVB-hem registrerades också på nya adresser. Det rapporterades in till Ivo. Då borde ett helt nytt tillstånd ha sökts enligt socialtjänstlagen, men Ivo krävde aldrig någon sådan nyansökan.

Enligt en tidigare anställd på Ivo så ignorerar myndigheten systematiskt bestämmelsen om att en verksamhet måste söka nytt tillstånd om den flyttar.

– Huvudmän anmäler ofta ändring av just lokal men inte mer, trots att de borde. När Ivo får information om flytt till annan ort ska man egentligen kräva nyansökan och därmed kunna göra en mer ingående genomlysning och granska ägarna. Ivo använder inte hela verktygslådan, säger personen, som menar att problemet lyfts internt flera gånger.

Men Ivo:s tolkning av lagen är att det är den enskilda verksamhetens ansvar att ansöka om nytt tillstånd vid lokalflytt.

Förnekar koppling till bolagen

Enligt SVT:s granskning är mannen inte själv dömd för brott. Ivo granskar nu en av hans verksamheter, men ärendet är ännu inte avgjort.

När vi ringer upp mannen så förnekar han att han alls har drivit HVB-hem eller har koppling till bolagen, trots att det framgår av Ivo:s och Bolagsverkets dokumentation.

IVO:S TILLSYN

Enligt 7 kap. 2 § 6 st. SoL ska en verksamhet som helt eller till väsentlig del ändras eller flyttas, söka nytt tillstånd. Enligt Ivo är det dock upp till aktören själv att göra en ny ansökan, det görs inte på initiativ av myndigheten.

Den som har beviljats Ivo-tillstånd ska även anmäla förändringar av bl.a. VD, styrelseledamöter, styrelsesuppleanter och andra personer som har ett väsentligt inflytande över verksamheten. Ansökan ska göras av aktörerna själva och kostar 21 000 kronor.

När ett ägarbyte av en HVB-verksamhet anmäls till Ivo så gör myndigheten slagningar i egna register samt mot ekonomitjänster såsom UC/creditsafe. Om det finns skäl kan Ivo inleda ett tillsynsärende.

Ivo ska även göra en fortlöpande tillsyn av att ägare och ledning i tillståndspliktiga verksamheter uppfyller kraven på lämplighet.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.