Ministern har reagerat starkt på SVT:s granskning av hur HVB-hem kan köpas och säljas på Blocket och andra nätsajter.
– Det är motbjudande att man kan hitta den här sortens verksamhet på köp- och säljsajter. Nu är det viktigt att Ivo agerar. Det är viktigt att ägarprövningen som sker är lika genomgående när man byter ägare som när man startar en verksamhet. Så är det inte idag, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).
Waltersson förde också samtal om den polisrapport som kom förra veckan om att kriminella nätverk kan starta och driva HVB-bolag. Enligt Ivo var mötet med ministern en fortsättning på det uppdrag som myndigheten redan påbörjat.
– Det var ett samtal avseende de rapporteringar som varit om HVB-hem. Vi jobbar hårt med att utveckla vår tillsyn på många sätt nu, säger Peder Carlsson, avdelningschef Ivo.
S: Låt kommunerna ta över
Enligt Waltersson Grönvall talade man bland annat med Ivo om fyra förslag till lagändringar som regeringen nyligen lagt fram. Det handlar bland annat om att andra myndigheter ska bli skyldiga att delge uppgifter som Ivo behöver. Regeringen har också föreslagit lagar om öppnare informationsdelning från databaser.
Är det inte den marknad som vi har nu – där man kan tjäna stora pengar på HVB-hem – som öppnar för oseriösa aktörer?
– Idag drivs tre av fyra HVB-hem för unga av privata aktörer. Det är få kommuner som ens skulle klara av att ta hand om den här verksamheten, säger Waltersson Grönvall (M).
Socialdemokraterna har tidigare föreslagit att HVB-hemmen ska tas över av kommunerna.
– De kan inte säljas på Blocket som om det handlade om begagnade bilar, säger Teresa Carvalho (S), gruppledare i arbetsmarknadsutskottet.