Erika Sjöberg är Håkan Wikströms personliga tränare under träningsresan. Foto: Håkan Wikström/SVT

Ställ dina frågor till PT Erika här!

Uppdaterad
Publicerad

Erika Sjöberg är reporter Håkan Wikströms personliga tränare under den träningsresa som SVT-reportrarna Håkan Wikström och Moa Roos genomför i januari.

Ta chansen att ställa dina frågor om träning till Erika redan nu.

Era frågor och Erikas svar publiceras kl 15.30 onsdag, när Erika sätter igång och svarar.

Chatta med personliga tränaren Erika Sjöberg

Det finns inga publicerade inlägg ännu

Här kan du läsa Moas och Håkans träningsdagbok:

Våra nya liv – följ träningsresan dag för dag

Under de kommande veckorna kommer våra skickliga PT:s Erika Sjöberg och Ehsan Andesh vid några tillfällen att chatta med er läsare. Ta chansen att fråga om era utmaningar när det gäller träning och kost.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Träningspass med Ehsan idag igen. Konditionsträning. Det går bättre och bättre!

Helt ärligt har jag varit på strålande humör idag, trots att jag går som en anka pga träningsvärk i varenda muskel som finns. Studier visar ju att träning funkar lika bra som antidepp (på mildare depressioner) ändå får jag ofta för mig att jag mår bättre av att dega i soffan.

Nu kör vi! Milen under 50, är ni med mig?

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Första simpasset på ett år – och det kändes jättebra. Tror att det har med Erikas grymma avslut på mina pass att göra. Hög puls och styrka. Känns som att det har påverkat flåset positivt. Simmade 40 vändor, 22 varv frisim och 18 bröst.

Senast jag "tränade" simning var inför Vansbro 2017, men hann inte med inte så många pass efter Vätternrundan, bara två veckor emellan. Men det blev några simturer över sjön Rottnen då. Får sikta på repris när vattentemperaturen är lite mer ... tillmötesgående.

OBS! Inte jag på bilden, men eftersom det klokt nog råder mobilförbud på badet fick jag ta en arkivbild ...

Pinnat inlägg

Under de kommande veckorna kommer våra skickliga PT:s Erika Sjöberg och Ehsan Andesh vid några tillfällen att chatta med er läsare. Ta chansen att fråga om era utmaningar när det gäller träning och kost.

Kalle • Nej du uttryckte dig inte klumpigt och min kommentar var mer riktad mot det Erika sa i videon. Man behöver inge byta övningar. Det du behöver göra är att succesivt öka träningsmängd och intensitet. Du ser aldrig en löpare byta övning för att kunna springa fortare. Eller en cyklist som känner att den behöver cykla baklänges för att dens kropp har vant sig vid att cykla framlänges. Eller en tyngdlyftare för den delen som byter ut ryck och stöt mot bicepscurls. Det behövs helt enkelt inte. Kroppen utvecklas när den behöver hantera en ökad belastning och det kan ske i damma övning år efter år. Speciellt för nybörjare eller någon som inte tränat på ett tag så kommer man få bra resultat bara av lite flås och träningsvärk. Jag blir lite irriterad när ni i SVT har med "experter" som pratar strunt på detta sätt.

Jag är inte superutbildad inom träningsfysiologi, men kanske är det inte så svart eller vitt som du beskriver? I min tidigare roll som sportjournalist har jag definitivt stött på idrottare som har specialiserat sig i grenar, men som har testat ganska udda metoder för att bryta av en monotom träningsregim med andra övningar, långt ifrån grenspecifika. För att utvecklas inom sin specialgren.

Det som funkar, det funkar. Och just nu känns det åtminstone som att Erikas idéer funkar för mig.

Kalle • Att chocka kroppen är en av de äldsta myterna inom träning. Man behöver inte chocka kroppen. För att bli bättre behöver belastningen ökas kontinuerligt över tid, oavsett om det är konditionsträning eller styrketräning. Att dessa myter om träning bara fortsätter basuneras ut kan jag inte förstå, speciellt inte från någon som jobbar med träning professionellt.

Vad Erika menade, klumpigt beskrivet av mig, är att inte göra samma övningar hela tiden om man jobbar med samma muskelgrupper. Då vänjer sig kroppen och det blir det ingen utveckling. Erika betonade för mig att det var hennes personliga åsikt, men förvärvad efter många år av träning. Jag är inte, eller har aldrig varit, något träningsmonster, men tycker att jag känner igen mig i Erikas beskrivning.

Hur brukar du lägga upp din träning, Kalle?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hallå!

Long time no see (från Moa alltså, Håkan har varit grym)!

Jag har dock varit grym på träning, åtminstone enligt PT-Ehsan som sa att söndagspasset var mitt bästa pass so far.

I övrigt sköter jag min kost (typ) som jag ska och har också börjat sova mycket bättre sedan vi drog igång med träningen. Kanske är det värt mer än själva resultaten, eller så blir resultaten bättre för att man sover. Vad är hönan och vad är ägget.

Nu ska jag sätta ihop en säng. Ha det gott!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Erika Sjöberg gillar att utmana sina adepter. Och jag känner mig sannerligen utmanad ...

Här förklarar hon förändringen i avslutsövningen, hur det går och vad jag ska tänka på inför kommande vecka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

En numer klassisk kommentar från Erika under morgonens pass: "Man ska chocka kroppen". Och, ja. Kroppen är chockad. Och inte bara kroppen, även knoppen. Så chockad så att jag glömde filma de nya övningarna ...

Avsluten på mina pass förra veckan var 45 Devils press och 45 thrusters (fördelat på 21-15-9). Pressade tiden tre minuter.

Det var bra. Men ändå inte. Erika tyckte jag blev för bekväm – och ändrade hela upplägget ... Istället fick jag göra fyra "Devils press" (Burpees-variant med hantel), fyra "Box step over" (kliva över en låda med hantel) och fyra "Snatch" (hantel från golvet upp över huvudet så snabbt man kan). Och så klart ökades vikten på hanteln. Tiden jag ska hålla på är min bästatid från förra veckan – 10.37. Hann sju rundor plus två Devils press. Det ska slås kommande pass.

Förutom det helvetiska magövningar, knäböjvarianter som jag inte önskar min värsta fiende och "Bulgarian split squat". Ett råd. Så fort det är ett öststatsord med i en övning – spring!

Tuffar på med gröt och blåbär till frukost. Men. Utveckling. En halv banan. Blir sötare då, och godare. Gröt 2.0. Hej hopp.

Stenbron.

Lång dag. 25 mil bilresa och matlådeproduktion för hela veckan. Har bland annat gjort egen hummus och paprikaröra på rostade paprikor och vitlökar.

Packar och laddar för PT-pass med Erika i morgon. 07.00.

Inget gympass i dag så det blev en rask kvällspromenad. Karlstad mäter sig med de bästa från Klarälvssidan. Vackert.

Trojansk kaloriehäst.

Precis som Moa har jag blivit utsatt för födelsedagsfika i helgen. Avstod sötsaker, blev några vattenmelonbitar och kaffe. Grönt ljus på det.

Men. Den senaste veckan har verkligen fått mig att reflektera. Utan det här fokuset så hade det varit fullt möjligt att jag hade käkat semla en dag, och tårta tre dagar i rad (!).

Jämfört med att slita på gymmet för att bränna kalorier så är det väldigt lättförtjänta kalorier att tjäna bara på att tänka till. Det får mig att tänka till ...

Det är helt klart lite klurigt att gå på kalas när man går på diet.

Hallå!

Det har varit dålig uppdatering från min (Moas) sida. Ett ettårskalas var på agendan och sen tokdäckade i soffan (oklart om det beror på löppasset eller barnkalaset).

Ikväll blir det träning med Ehsan! Let’s go.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

På resa, hemma hos särbo Annika. Hade ett pass kvar den här veckan. Fick kontakta mitt gamla gym i Enköping. Det gick att lösa.

Bra pass. Erika ville att jag skulle sikta på att slå min förra tid med Devils press och thrusters. Gick galant. Kapade 40 sekunder. Det kan jag få betala för på måndag morgon när jag ska göra om det med Erika ...

Känns skönt att ha rivit av ett pass under helgen. Nu kan man vila med gott samvete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet