bok på skolbänk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se projektledaren berätta varför Trollhättans stad har startat en utbildning i yrkessvenska för omvårdnadspersonal. Foto: SVT

3 frågor: Därför har utbildningen i yrkessvenska startat i Trollhättan

Publicerad

En pilotstudie i form av en utbildning i yrkessvenska har precis startat i Trollhättan. Orsaken är bristande språkkunskaper bland omsorgspersonal.

– Det är nog på respektive arbetsplats som det varit lite gnissel för att man inte förstått varandra rätt, säger Ulla-Carin Tegelberg, projektledare yrkessvenska Trollhättans stad.

Det började med språkombud som utbildades på olika arbetsplatser inom äldreomsorgen i Trollhättan. Nu har staden tagit ytterligare ett steg och startat en utbildning i yrkessvenska för tillsvidareanställd omsorgspersonal.

Sker på arbetstid

Utbildningen sker på arbetstid en gång i veckan fram till slutet av december och de tolv eleverna har valts ut av sina chefer på respektive arbetsplats.

– Det finns ju brister i språket och det kan leda till att dokumentationen inte fungerar som det ska. Det kan bli missuppfattningar mellan brukare, medarbetare och anhöriga, säger Ulla-Carin Tegelberg, projektledare Yrkessvenska Trollhättans stad.

Träna på förståelse

Målet är att deltagarna ska få träna på förståelse och att prata svenska. De ska också utöka sitt ordförråd när det gäller daglig omvårdnad, sjukdomar, kroppsdelar, läkemedel och mat.

– Utbildningen finansieras delvis av Trollhättans stad och vi har också ansökt om pengar via omställningsfonden.

 

Häng med i klippet och se hur den nystartade utbildningen i yrkessvenska går till.

Saba Albannkane från Iran är en av tolv elever som går utbildning i yrkessvenska i Trollhättan..

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saba Albannkane från Iran är en av tolv elever som nyligen börjat utbildningen i yrkessvenska i Trollhättan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.