– Det är för djäkligt. Här försöker vi presentera bevis mot människor som lever på människohandel med barn. Men ingen tar oss på allvar, säger pappan i Hamilas nya familj.
SVT Nyheter Väst berättade Hamilas historia under tisdagen. Hon beskriver hur hon under fasansfulla omständigheter har levt som en hushållsslav i en Stockholmsförort.
Efter flykten från familjen har hon hamnat i en ny familj i en Västsvensk kommun. De gick med Hamila till polisen och anmälde både misstänkt slaveri och människohandel.
Har satt i system
De hävdar själva att de kan peka ut både personen som utnyttjat henne i fyra år – och personer bakom ett nätverk där en kvinna sägs livnära sig på att resa mellan Somalia och Sverige och sälja färdiga paket.
Kvinnan hyr ut pass som barn och andra kan använda sig av för att flyga till Sverige. Samtidigt får de instruktioner om vad de ska säga till Migrationsverket för att få stanna.
Hamila fick höra att hon skulle kalla kvinnan som sedan kom att utnyttja henne för en moster.
Men åklagaren som fick ärendet på sitt bord la ner förundersökningen direkt. Polisen som förhörde Hamila satte upp brottsrubriceringen olaga tvång, med anledning av sakerna hon tvingats utföra i det första familjehemmet.
Efter två dagar lägger alltså åklagaren ner ärendet med motiveringen:
” Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Med det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.”
”Nästan alla förundersökningar läggs ner”
SVT Nyheter Väst har sökt åklagaren som befinner sig på semester. Vi har talat med en utredningschef på den aktuella polismyndigheten. Han hänvisar till åklagaren men bekräftar att man inte har förhört någon annan i ärendet än flickan själv.
Socionomen Ingrid Åkerman gjorde för några år sedan på regeringens uppdrag en kartläggning av misstänkt människohandel med barn. Nu medverkar hon till en uppföljning av samma kartläggning.
Enligt henne är den nedlagda utredningen typisk.
– Det är tragiskt. Här har vi en flicka som säger att hon har varit utsatt för fruktansvärda brott och åklagaren vill inte ens utreda det anmälda brottet. Då har vi ju ingen möjlighet att gå till botten med de här problemen, säger hon.
Enligt Åkerman finns det bara ett fåtal anmälda människohandelsbrott som rör barn och som har lett till åtal.
– Det vanligaste är att polisen och åklagarna inte ens utreder de här ärendena. Ändå pratar vi om brott som rör de allra mest utsatta personerna i samhället. Förutom att det är tragiskt sänder det även signaler till de här nätverken att det är fritt fram att tjäna pengar på den här verksamheten.
Åkerman gör jämförelsen med narkotikahandeln, som hon hävdar är ett högt prioriterat område för polismyndigheterna.
– Våra studier visar att det är mer lönsamt att handla med barn än med droger. Just eftersom de här brotten är så nerprioriterade.
Myndigheterna säger sig ha fokus på barnen
Samtidigt har SVT Nyheter Väst i flera dagar rapporterat om hur både Sveriges kommuner och landsting, länsstyrelserna och Migrationsverket säger sig ha ett stort fokus på just ensamkommande barn som på olika sätt far illa i familjer som tar emot dem på falska grunder.
Åkerman ser inte hur myndigheterna ska lyckas när inte polis och åklagare vill ta i de här ärendena.
Hamilas nya ”styvpappa” är mycket upprörd.
– Jag kom själv hit som flykting eftersom jag verkligen var i behov av asyl. Sedan dess har jag jobbat och betalat skatt i många år. Det gör mig vansinnig att andra människor utnyttjar både barn och systemet på alla sätt och vis – och att de kommer undan med det.