Den första veckan i oktober innebär pridevecka, i alla fall för äldreomsorgen i Kungälv. Boende och anhöriga har fått ta del av samtal och föreläsningar bland annat från Angelica Löwdin 85, som kom ut som transperson vid 69 års ålder.
– Det är väldigt roligt att föreläsa för jämnåriga. På något sätt har vi samma bakgrund, säger hon.
Trots att Angelica länge visste vilket kön hon ville uppträda som, var det först vid 69 års ålder som hon gav uttryck för det.
– Det kom över mig när jag var tio år. Så länge det var en hemlighet mellan bara mig och min hustru så fanns inte namnet Angelica.
Kungälvs första pridefirande
Initiativet till prideveckan kom ur samtal mellan de boende. Bland annat var det aktivitetspedagogen Mariell Hoff som snappade upp samtalen och utvecklade dem till kommunens första pridefirande.
– Det är hyresgästerna som sått fröna genom samtal om mänskliga rättigheter. Sedan har vi spånat i ett stort arbetslag och då kom vi fram till att vi ska ha en pridevecka, säger Mariell Hoff.
Mänskliga rättigheter
Firandet involverar kommunens äldreomsorg där alla boende och anhöriga är välkomna att delta i samtal och föreläsningar. My Jansson, omsorgshandledare på äldreomsorgen i Kungälv menar att det är viktigt att uppmärksamma mänskliga rättigheter.
– Det handlar om människors lika värde och det är människor vi arbetar med och för. Det handlar om att vi ska kunna få rätt driv i verksamheten och att vi har rätt fokus, säger hon.
Hon poängterar även att äldreomsorgen ligger före kommunen i frågan.
– Kommunen i stort har ju inget pridefirande. Så vi är lite busiga och gör revolt inom vår verksamhet.