Kvinna i bilfri zon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför behövs bilfria zoner framför skolor. Hör Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för stadsmiljö och trafikfrågor. Foto: SVT

Ånässkolan är första skolan i Göteborg som får en bilfri zon

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till skolstarten blir Ånässkolan nu den första skolan i Göteborg som får en bilfri zon. Även en skola i Tuve ska få en liknande zon. Prislappen: 700 000 kronor.

– Jag tänker att det är bra att man har gjort en säkrare miljö för skolbarnen, säger vårdnadshavaren Klara Johed.

På torsdagen invigdes den första bilfria zonen vid en Göteborgsskola.

Zonen är en del av det rödgröna styrets pilotprojekt att göra det säkrare för barn att cykla till skolan, eftersom allt färre barn går och cyklar till skolan.

Ånässkolan först ut

Lagom till den första skoldagen under torsdagen blev Ånässkolan den första som fått en bilfri gata framför skolan. Där har det länge varit problem med mycket trafik och fortkörningar morgontid.

Är inte trafiksäkra vägar något som borde finnas på alla skolor?

– Det kan man verkligen tycka. Några har ju det förstås. Vi vill titta på de skolor där det inte har blivit så av olika skäl och ändra och göra om, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för stadsmiljö och trafikfrågor.

I projektet ingår även Tångenskolan i Tuve. Prislappen för uppdraget landar på totalt 700 000 kronor.

Vårdnadshavarna positiva

Flera vårdnadshavare var positiva till initiativet.

– Jag tänker att det är bra att man har gjort en säkrare miljö för skolbarnen och att man premierar gång och cykeltrafik i stället, säger en vårdnadshavaren Klara Johed.

Hör fler reaktioner från vårdnadshavare och elever i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.