Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Foto: SVT/TT

Antalet iva-platser utökas i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen utökar antalet intensivvårdsplatser för covidpatienter. Trycket är nu extremt hårt på alla iva-avdelningar och det så kallade krislägesavtalet kan aktiveras när som helst.

På regionen pratar man om en gemensam plan; om en ”trappa” och att ”eskalera” antalet iva-platser för covid-patienter. Nu har man ökat från 60 till totalt 70 iva-platser, drygt hälften av dessa på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Alla våra sjukhus har en utökningsplan. För små sjukhus som kanske bara har sex eller åtta iva-platser i vanliga fall och nu ska upp till tio är det också svårt. Alla våra iva-avdelningar har det tufft nu, säger Ann Söderström, regionens hälso-och sjukvårdsdirektör.

Coronapandemin

Annan fördelning

Hon betonar att man hela tiden måste ha lediga platser för fler inkommande fall. I våras var trycket på iva-platser för andra än covidpatienter lågt, men den andelen har ökat kraftigt.

– Så även om vi har färre patienter med covid på iva nu är trycket på iva totalt sett väldigt hårt, säger Ann Söderström, som tror att det blir värre innan det blir bättre:

– Ja, jag tror vi kan förvänta oss både ett ökat tryck på covidvården och annan iva-vård framöver. Vi är inställda på att ordna ännu fler platser.

Inget översta steg

Finns det då något översta steg på den trappa hon pratar om? Egentligen inte.

– Vi kan eskalera mer, men det sker på bekostnad av andra operationer med mera. Den trånga sektorn för vår del är personalen, säger hon.

Tidigare har SVT Nyheter Väst rapporterat att regionen förbereder sig för att aktivera det så kallade krislägesavtalet, som bland annat innebär att personal får jobba 48-timmarsveckor och att ledigheter kan återkallas på kort varsel.

Står och väger

Regionen har fått klartecken från SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, för att trycka på knappen.

– Just nu kan man säga att det står och väger. På en övergripande nivå har vi redan undersökt om andra möjligheter är uttömda. Om vi verkligen vill aktivera krislägesavtalet måste vi gå in mer specifikt i en särskild verksamhet – till exempel intensivvården – och undersöka om där finns något mer att göra. Det är i det läget vi är nu, säger Ann Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet