Säkerheten hade skärpts när en ny propalestinsk demonstration hölls i Borås, veckan efter det misstänkta hatbrottet. Foto: Adam Ihse/TT

Bil körde in i demonstrationståg i Borås – föraren misstänks för hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som körde in i ett propalestinskt demonstrationståg i Borås den 10 augusti anhölls misstänkt för försök till grov misshandel, men släpptes sedan på fri fot, enligt BT. Han har dessutom delgivits misstanke om hatbrottsmotiv.

– Han nekar till brott, säger kammaråklagare Jack Parsland.

Det var lördagen den 10 augusti som en man körde in i ett demonstrationståg i Borås.

Flera demonstranter anmälde då bilisten för vårdslöshet i trafik.

– Där har man satt upp cirka 30 målsäganden som säger att de blivit påkörda, sa Morten Gunneng vid polisregion Väst, till SVT i samband med händelsen.

Men även bilföraren larmade polisen, som upprättade en anmälan om misshandel och skadegörelse. Mannen, som är hemmahörande i Småland, uppgav då att han hade blivit slagen i ansiktet av demonstranter på plats.

– Där finns ingen person som delgivits någon misstanke, säger kammaråklagare Jack Parsland.

Misstänkt för försök till grov misshandel

Mannen anhölls misstänkt för försök till grov misshandel med ett hatbrottsmotiv, något som P4 Sjuhärad var först att rapportera om.

– Det är omständigheterna kring körningen samt vad man sett i mannens politiska åsikter i hans sociala medier där han uttryck sig på ett visst sätt kring palestinier till exempel, säger kammaråklagare Jack Parsland till SVT Nyheter Väst.

Vid lunchtid under torsdagen släpptes mannen på fri fot men är fortsatt misstänkt. Enligt åklagaren var han frihetsberövad för att inte ha möjlighet att påverka utredningsarbetet, något han inte längre bedöms kunna göra.

Mannen nekar till brott.

Propalestinskt demonstration i Borås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kaled Ahmad var på plats när bilen körde in i demonstrationståget. Hör intervjun med honom från den 17 augusti. Foto: Laura Vandelin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.