Det var den 8 mars som bomberna hittades – på måndagen åtalades fyra personer, och åklagaren pekar på kopplingar till kriminella aktörer. Foto: SVT

Bomber hittades i västra Göteborg – nu åtalas fyra personer

Uppdaterad
Publicerad

Efter att två bomber hittats i Frölunda och Nya Hovås i Göteborg i mars åtalas nu fyra personer.

– Det är väldigt tydligt att det här var riktat mot kriminella aktörer, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Nu åtalas tre män och en kvinna, alla i 20-30-årsåldern, där åtalet gäller grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och gällande en av männen gäller det också försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Bomberna hittades på två olika adresser, man kan se att de är svedda så det har gjorts försök att tända på dem, men inte lyckats, det är därför det är försök grov allmänfarlig ödeläggelse, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Enligt henne finns gängkopplingar.

– Det är väldigt tydligt att det här är riktat mot kriminella aktörer, men de här som är åtalade nu är utförare, det är inte de som initierat, utan de har fått i uppdrag att ta riskerna och göra det här.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Polisbilar i ett bostadsområde där ett farligt föremål hittats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter var på plats i Nya Hovås när det misstänkt farliga föremålet hittades i mars: ”Boende har sett någon typ av termos utanför” – se bilderna från polisens insats. Foto: Alva Olsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.