I budgeten för 2024 behöver skolorna inom Borås stad spara ungefär 10 miljoner kronor. Det motsvarar uppsägningar på cirka 25 tjänster.
– I våras var siffran 60 miljoner och nu tog vi beslut om tio miljoner. Det är ett skitår ekonomiskt så vi är glada att det bara blev tio, säger Anna Svalander (L), kommunalråd.
Det är ett ökat stadsbidrag och resultatutjämning från tidigare år som fått ner siffran.
Oro över att inte uppfylla skollagen
Nedskärningarna på personal, som främst rör resurspersonal så som elevassistenter, har ändå lett till oro på vissa skolor.
– Det är en diff mellan vad vi kan erbjuda eleverna och vad de har rätt till enligt skollagen, säger Bosse Leskinen, rektor på Engelbrektskolan och vice ordförande för Sveriges skolledare.
Att det skulle leda till att skollagen inte uppfylls håller dock inte Per Carlsson (S), ordförande i grundskoleförvaltningen, med om.
– Det är klart att jag tycker att det är allvarligt om det skulle vara så, det kan man inte säga något annat. Sen är det lite olika bilder. Vissa skolor klarar det här utan att det drabbar dem alls medan andra skolor har betydande problem. Där jobbar man intensivt nu mellan rektorer och verksamhetschefer för att hitta bra lösningar.
25 tjänster försvinner
Exakt hur många tjänster som kommer att påverkas är inte klart. Det rör sig om cirka 25 uppsägningar kopplade till budgeten och sedan kommer även bland annat omplaceringar att genomföras.
Rektor Bosse Leskinen menar att det totalt är cirka 80 tjänster som på olika sätt kommer att påverkas.
– I den meningen att påverkas, det kan man säga att blir man omplacerad från en skola till en annan då är man påverkad. Och vi har även visstidsanställningar som löper ut till sommaren som man väljer att inte förlänga. Men det är inte så att 80 tjänster kommer att försvinna, säger Per Carlsson (S).