Det var den 26 september som branden i Hisings Backa tvingade hyresgästerna i 36 lägenheter på Gåsagången att lämna sina lägenheter.
Efter släckningsarbetet var färdigt började fastighetsägaren att undersöka skadorna, och i sin genomgång av fastigheten fann man asbest.
– Det är i en eternitskiva som man har hittat asbest, men det rör sig om en liten mängd, säger Magnus Möller områdeschef Hisingen på Familjebostäder.
Nu pågår sanering av det farliga materialet, och fram tills att det arbetet är genomfört får inga hyresgäster gå in i sina bostäder. Arbetet väntas pågå minst veckan ut, uppger fastighetsägaren.
– Även om det rör sig om endast ett positivt provsvar av asbest så är det viktigt att vi inte tar in folk som inte jobbar med saneringen förens den är klart, säger Möller.
Lägenheter ska tömmas
När de boende får flytta in är ännu oklart men det kan ta upp till ett år.
– Vår förhoppning är att de boende under nästa vecka ska – sakta men säkert, kunna få komma in i sina lägenheter och hämta sina grejer, alla lägenheter måste tömmas.
Men även det kommer att ta tid då det sker ihop med försäkringsbolag och innebär att de boende ska få tillfälliga lägenheter att bo i under tiden.
Hyresgästen: ”Det börjar bli kallt”
För flera av hyresgästerna ställer detta till med problem, då de inte fick lång tid att packa med sig nödvändigheter när huset skulle evakueras.
– Det börjar bli kallt, och jag fick inte med mig några vinterkläder, säger en av hyresgästerna till SVT.
Flera hyresgäster bor för tillfället på hotell, något som deras försäkringsbolag bekostar. Men hur länge de blir kvar på hotellet är fortfarande oklart.
– Just nu har jag hotell till mitten av oktober, men det ändras hela tiden, säger en av hyresgästerna till SVT.
I videon nedan kan du se när SVT följde med hyresgästen Eva-Marie dagen efter branden.
Det HÄR ÄR ASBEST
Asbest är ett farligt ämne som kan orsaka farliga sjukdomar som cancer och drabbar framför allt personer inom byggbranschen. Asbest är ett samlingsnamn på ett flertal mineraler som finns i naturen. Sedan lång tid har asbest använts på grund av dess höga hållfasthet och smidighet. Den tål höga temperaturer, har god ljud- och värmesisolerande förmåga och hög tålighet mot påverkan av kemikalier.
Frigörs vid rivning
Det är framför allt vid rivningar och renoveringar som asbest frigörs. De tunna, fina asbetsfibrerna sprids och stannar kvar i luften och kan därför utsätta människor under lång tid. Personer som andas in asbestfibrerna riskerar att utsättas för flera farliga lungsjukdomar som till exempel cancer.
Totalförbjöds 1982
Asbest har förbjudits i omgångar i Sverige. 1973 kom ett förbud mot att spruta asbest. Tre år senare, 1976, förbjöds krokidolit, även kallad blå asbest och samma år kom byggbranschens parter överens om att inte använda asbestbaserade produkter. 1982 totalförbjöds asbest i Sverige.
Källa: Arbetsmiljöverket