Elsa Hagman och Max Forsström är elever på Amerikanska gymnasiet i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet varför gymnasieeleverna Elin Hagman och Max Forsström tycker det är bra att deras lärare på Amerikanska gymnasiet i Göteborg ännu inte är färdigutbildade i ämnet AI. Foto: SVT/Helena Rystedt

Elsa och Max i Göteborg har obehöriga lärare i AI: ”Gör att de känns mer mänskliga”

Publicerad

Elsa Hagman och Max Forsström går på Amerikanska gymnasiet i Göteborg. Där används AI i de flesta skolämnena, trots att deras lärare ännu inte är färdigutbildade i ämnet.

– Då känner man sig närmare sin lärare i ens egen nivå och tycker jag, säger Max Forsström.

Utvecklingen av AI går så snabbt att lärare ännu inte hunnit utbilda sig i ämnet.

Men det är ingenting som stör eller bekymrar gymnasieeleverna Elsa Hagman och Max Forsström i alla fall. Tvärtom.

”Hjälp vid dyslexi”

– Jag tycker det är ganska kul att man lär sig samtidigt som sina lärare, det är ju ändå en ganska ny grej det här med att man använder AI-hjälpmedel i skolan.

De menar att AI också kan vara en hjälp för elever med dyslexi eftersom de då lättare kan se ifall de till exempel stavat ord fel.

I klippet visar de hur deras text blev i 1700-talssvenska.

Läraren Nathalie Gullberg håller lektion i språkhistoria och kreativt skrivande med AI, i ämnet Svenska 3 på Amerikanska gymnasiet i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Skolverket varför de tidigarelade beslutet att införa AI som ämne på gymnasieskolor och Komvux, trots att det bara finns åtta behöriga lärare i hela landet. Foto: SVT/Helena Rystedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.