Bildens vänstra del visar en detaljerad konturkarta med linjer som indikerar topografi och en markerad cirkel för att framhäva ett specifikt område. Den högra delen av bilden presenterar SVT:s reporter som har svart klädsel som står framför en utomhusscen med en lugn landskapstillgång, inklusive träd och industriella byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter förklara vad som hänt – och kommunen om att de krävs på 90 miljoner i skadestånd efter skredet. Foto: SVT

Fastighetsägare kräver kommunen på mångmiljonbelopp efter skredet i Stenungsund

Publicerad

Efter skredet i Stenungsund kräver nu en av fastighetsägarna i området kommunen på 90 miljoner kronor i skadestånd – med hänvisning till SVT:s avslöjande om felaktigheter i kommunala handlingar.

”En total katastrof, för våra hyresgäster såklart och för oss”, skriver bolagets styrelserepresentant till SVT

Det handlar om NHP Munkeröd AB som äger området väster om E6:an, där bland annat en hamburgerrestaurang kollapsade. Företaget begär skadestånd för beräknade kostnader för återuppbyggnad och förlorade intäkter, något som ST-tidningen var först att berätta om.

SVT har varit i kontakt med fastighetsägaren, som inte vill kommentera ekonomiska eller juridiska kravställningar i ärendet, men beskriver skredet som en katastrof för verksamheterna i området.

Skredet vid E6 i Stenungsund

”En total katastrof, för våra hyresgäster såklart och för oss./.../Detta har kostat oss oerhört mycket, väldigt mycket av det som var byggt är skadat och måste nu byggas upp igen. Vi har dessutom tappat mer än ett år av intäkter och det gäller ju även våra hyresgäster” skriver bolagets styrelserepresentant Sofie Blom Bergström i ett mejl till SVT.

Bestrider skadestånd

Efter skredet beslutades om förbud mot arbete angående ett ärende på företagets mark, där pågår just nu omprövning om förbudet ska hävas, inför ett beslut som väntas fattas 13 november. Däremot pågår rivningsarbeten i området, där kommunen beviljat rivningslov och startbesked.

I ett svar till fastighetsägaren låter kommunen meddela att man tillsvidare bestrider skadeståndskravet.

– Ansvarsfrågan är ännu inte avgjord utan Statens haverikommission och polisen håller på med sina utredningar. Innan de är klara kan inte vi ta ställning till det här skadeståndskravet, säger Maria Jonsson, kommundirektör i Stenungsund.

Kommunen har i sin tur begärt 270 miljoner kronor från staten, för kommunens kostnader efter skredet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet