Demonstranter dök upp vid första spadtaget av Västlänken. Foto: SVT

Första spadtaget för Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsförmiddagen togs första spadtaget för tågtunneln Västlänken. Även demonstranter var på platsen.

För två veckor sedan kom beslutet från Mark- och miljöverdomstolen som säger att Västlänken får byggas. Nu markeras den officiella byggstarten med ett första spadtag vid Korsvägen.

– Det kommer bli en del stök i Göteborg. Men vi kommer jobba för att göra det så smidigt som möjligt, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Västlänken

Fyra personer fick ta fram sina spadar: Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket,  Ann Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen och Mattias Landgren, statssekreterare på Näringsdeprtementet.

”Viktigt ur ett nationellt perspektiv”

– Västlänken är viktig ur ett nationellt, lokalt och regionalt perspektiv. Det här kommer betyda mycket för Göteborg, säger Lena Erixon, regiondirektör på Trafikverket och fortsätter:

– Göteborg är ett viktigt nav för persontrafiken, för pendlingen och för import och export. Därför är det viktigt att systemet fungerar.

Med vid spadtaget var även Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna som bland annat vill stoppa Västlänken.

– Det är inte bara möjligt, det är nödvändigt att häva avtalet om Västlänken, säger Martin Wannholt (D).

Demonstranter på plats

Vid cermonin har det också dykt upp demonstranter med skyltar och megafoner. På skyltarna står det bland annat ”Bevara träden” och ”Nej till Västlänken! Utred alternativen”.

Västlänken är en åtta kilometer lång järnväg som kommer att gå genom centrala Göteborg. Sex kilometer kommer att gå genom tunnel, med tre hållplatser under jorden. Bygget planeras att dra igång efter midsommar, och Götatunneln kommer då att stängas av i väst-östlig riktning under 25 veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet