Förpackningarna kan göras av i princip vilken cellulosa som helst, och spillet matas tillbaka in i systemet. Foto: SVT

Göteborgsföretagets uppfinning: Ny metod för miljövänligare engångsförpackningar

Uppdaterad
Publicerad

Tryck från miljömedvetna konsumenter och ett förbud mot engångsartiklar i plast nästa år gör att förpackningsindustrin måste hitta nya alternativ.

Nu har ett Göteborgsföretag uppfunnit en ny metod.

– Problemet var att tillverkningen var dyr, så vi har utvecklat en ny process, helt enkelt, säger Linus Larsson, förpackningsutvecklare.

I klippet ovan hör du vad den nya metoden går ut på.

I dag kan de alternativ till engångsförpackningar i plast som finns kosta uppemot fyra gånger så mycket som traditionell plast. Trycket från konsumenter är så starkt att många företag som använder produkterna – som exempelvis kaféer och lunchställen – ändå väljer plastfria varianter. Trots det utgörs andelen engångsartiklar i förnybara material i dag bara av någon promille.

Papper inte alltid miljövänligare än plast

Frågan om olika materials miljöpåverkan är komplex. Enligt Bethanie Carney Almroth, som forskar om ekotoxikologi vid Göteborgs universitet, beror det på vad man räknar in i materialens livscykelsanalys. Ibland vinner plast med sin relativt energisnåla tillverkning över papper när olika faktorer vägs samman.

– Problemet med plast är att det inte bryts ner i naturen. Sedan har vi hela kemikaliefrågan också, plast kan innehålla en hel del skadliga kemikalier. Jag hoppas att de nya produkter som tillverkas inte kommer att innehålla några skadliga och problematiska ämnen.

Bethanie Carney Almroth kan inte kommentera den nya tekniken specifikt, men är positiv till att den verkar förbruka mindre energi och att det finns väletablerade system för återvinningen av produkterna.

Vill ersätta en miljon ton plast

Tillbaks vid den helt nymonterade pilot-produktionsanläggningen säger Linus Larsson att företaget siktar högt. Tekniken har redan sålts in till ett par producenter och ska lanseras internationellt i höst.

– Målsättningen är att ersätta en miljon ton plast inom fem år, säger han.

Fakta: Förpackningsindustrins utmaningar

• 2021 kommer nya lagar där tillverkarna får ökat ansvar för insamling och återvinning av förpackningar. Det är ännu inte klart exakt hur den nya lagstiftningen kommer att se ut

• En utmaning förpackningsindustrin försöker lösa är att varumärkesägarna vill ha komposterbara material eftersom logotyper på skräp i naturen ger dålig reklam. Men vissa miljövänligare material bevarar inte innehållet lika bra som plast, och bidrar då istället till ökat matsvinn

• Ett annat problem med komposterbarhet är att materialet inte kan föras tillbaka i återvinningssystemen och att få material i realiteten kan brytas ner i naturen utan måste komposteras i industriella processer

Källor: Naturvårdsverket och Anna Altner, hållbarhetskonsult och förpackningsutvecklare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.