Forskningsfartyget Skagerak tillbaka: ”1000 gånger högre metanhalter”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs universitets forskningsfartyg Skagerak är hemma igen efter en fem dagar lång expedition till Nord Stream-läckan i Östersjön. I vattenproverna uppmätte de halter av metan som var upp till tusen gånger högre än normalt.

Forskningsfartyget Skagerak skickades till Östersjön för att ta reda på omfattningen och påverkan av metangasläckan. Under 54 timmar tog expeditionen 100-200 vattenprover. Nu är fartyget tillbaka och har mycket att analysera.

— Vi har tagit provtagit för växt- och djurplankton och de analyserna tar några månader innan vi får reda på svaret, säger Katarina Abrahamsson, koordinatorn och vetenskapliga chefen på GU:s forskningsfartyg Skagerak

Metanhalterna tusen gånger högre än normalt

I vattenproverna uppmätte forskarna halter av metan som var upp till tusen gånger högre än normalt. Enligt Katarina Abrahamsson så är det oklart vilken effekt det kan ha på det marina livet men det finns bakterier som kan oxidera metangas och växa. Om det händer skulle det kunna ske på bekostnad av andra planktonarter. Men just nu krävs det mer analyser av vattenproverna.

— Vi hoppas på att resultaten kan ligga till grund för en uppföljande studie, säger Katarina Abrahamsson.

Hör mer om GU:s expedition i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.