På fredagsmorgonen startade ”Cykling mot cancer” i Borås. Målet är Örebro. Foto: SVT

Guliganer cyklar vidare för Ingessons sak

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de gett sig iväg för tredje året i rad, Guliganerna från Elfsborg, som cyklar mot cancer och övervikt.

Klockan nio  i dag, fredag den trettonde, gick startskottet på Stora torget i Borås för årets ”Keep the Faith! Cykling mot cancer och vår egen övervikt”. Tjugo medlemmar ur IF Elfsborgs supporterförening Guliganerna ska under tre dagar cykla 28 mil för att ta sig till söndagens bortamatch i Örebro.

Ingessons kamp

Slagorden ”Keep the Faith” kom till 2014 då fotbollsklubben IF Elfsborg starkt präglades av tränaren Klas Ingessons svåra kamp mot sin cancer.

– Vi hade åkt mycket buss genom åren och i samband med att Klas Ingesson blev sjuk kom vi på idén att cykla och samtidigt samla in pengar till cancerfonden, säger Glenn Holvik som är ordförande för Guliganerna.

Gick bort 2014

Första året cyklade Guliganerna från Borås till en bortamatch i Halmstad. Insamlingen och cyklingen mot cancer fortsatte även efter det att Klas Ingesson gick bort i oktober 2014. Förra året blev cykelresan extra känslofylld då Guliganerna cyklade till en match i Åtvidaberg.

– Vi cyklade förbi Klas Ingessons hemort i Ödeshög och besökte också hans grav, så det det kändes väldigt speciellt, säger Glenn Holvik.

Hoppas på stöd

I år bär det alltså iväg till Örebro. Hittills har föreningen cyklat 44 mil och samlat in 330 000 kronor till Cancerfonden, en summa man hoppas ska öka under årets cykelresa.

– Vi hoppas ju att så många som möjligt ska vara med och bidra och samla in pengar. Vi har en internetbössa där man kan skänka pengar, men vi kommer också nu under cyklingen att stanna på torget i Falköping och i Skövde för att samla in pengar, säger Glenn Holvik från Guliganerna.

Gnäll och glädje

Cykelresan är uppdelad på tre dagar och planen är att cykla tio timmar på fredagen, elva timmar på lördagen och fem timmar på söndagen innan de slutligen når Behrns arena i Örebro. En resa som enligt Glenn Hovik bjuder på både mycket gnäll och misär under första dagen innan alla kommit in i det, men som trots det på alla sätt är mödan värd.

– Jag brukar säga att denna upplevelse består av de två bästa känslorna som finns, stolthet och glädje. Det är enorm glädje att få göra detta med sina bästa polare och en enorm stolthet att som supporter få vara med och samla in pengar på det här sättet.

Matchen då, hur går det i den då?

– Det blir nog 3-0. Kämpar vi så här så får vi hoppas att spelarna på plan kämpar lika mycket, säger Glenn Holvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.