Den sällsynta kometen syntes över Göteborg under tisdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare i veckan syntes en ovanlig komet, som inte visat sig på 80 000 år, över Göteborg. Hobbyastronomen Peter Juhlin släpade ut 15 kilo utrustning på Saltholmen och fångade den på film. Foto: Johan Nilsson/TT

Här syns ovanliga kometen över Göteborg

Publicerad

Tidigare i veckan syntes en ovanlig komet, som inte visat sig på 80 000 år, över Göteborg. Peter Juhlin släpade ut 15 kilo utrustning på Saltholmen och fångade den på film.

– När himlen öppnar sig blir det som det blir, säger han.

Den sällsynta kometen Tsuchinshan-Atlas har inte synts på 80 000 år. På tisdagskvällen den 15 oktober lyckades hobbyastronomen Peter Juhlin fånga den på film från klipporna på Saltholmen.

– Det är en upplyftande känsla att få se den med egna ögon, säger han.

”Klättrar över berg för att se en sådan här komet”

Kometen fotograferades under 90 minuter med systemkamera och 85 millimeters objektiv.

– Jag tar semester för att fota en sådan här komet, har jag bestämt mig för att se den klättar jag över berg, säger Peter Juhlin som släpade med sig utrustning på 15 kilo ut till Saltholmen.

Vad ska du titta på härnäst?

– Jag ska ha en session med månen snart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.