Hög användning av lustgas bland unga i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

17 procent av gymnasieleverna har någon gång testat lustgas. Det visar en ny rapport framtagen av Västra Götalandsregionen och CAN. Kommuner runtom i regionen har märkt en ökad användning och har bett regionen att ta med det i undersökningen.

– Det finns en stark misstanke att det har ökat, säger Barbara Rubenstein, strateg och epidemiolog på Västra Götaslandsregionen.

Var tredje år gör Västra Götalandsregionen en undersökning om ungas drogvanor tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplsyning, CAN. I den senaste undersökningen har man för första gången undersökt i vilken grad unga prövat lustgas. Anledningen är att kommunerna märkt en ökad användning.

– I varje drogvaneundersökning tar vi kontakt med kommunerna. I år har de önskat att vi ska ställa frågan om lustgas eftersom det är något de har noterat ute på fältet, säger Barbara.

Var sjätte gymnasielev har prövat

De som tillfrågas går i niondeklass på grundskolan och andraklass på gymnasiet. Bland gymnasieeleverna uppgav 17 procent av de tillfrågade att de testat lustgas. Bland niondeklassare är siffran omkring 6 procent.

Siffrorna är enligt Barbara nästan identiska med de nationella siffrorna, med en utbredning över hela regionerna men med högre koncentration i storstöder och kranskommuner. I Göteborg, exempelvis, visade det sig nyligen att var fjärde gymnasielev i årskurs två har testat.

Lättillgänglig drog

– Den är ju inte narkotikaklassad. Man kan inte förbjuda lustgas i dagsläget, säger Barbara.

Det finns i dagsläget ingen åldersgräns för att köpa lustgas och vem som helst kan köpa det.

Någon plan för hur man ska följa upp de här siffrorna finns inte, men Barbara hoppas att det kommer leda till en ökad medvetenhet kring problemet.

Kan ge syrebrist

Den lustgas som unga använder är, till skillnad från medicinsk lustgas, inte blandad med syrgas. Därför kan man vid intag drabbas av syrebrist, vilket kan leda till neurologiska skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.