I Agnesberg utanför Göteborg står ett hus som är annorlunda, faktiskt så annorlunda att energiministern valde att komma på studiebesök.
– Vad har du för effekt på solcellerna, frågar energiminister Ibrahim Baylan (S)?
– 20 kilowatt installerad effekt på taket och tre kilowatt i fasaderna, svarar Hans-Olof Nilsson, entreprenör.
Det som är speciellt med Hans-Olof Nilssons hus är att det är självförsörjande på el och att han lagrar överskottsel som vätgas. På takets söderläge finns solceller och på väggarna mot syd och väst finns även där solceller. På taket finns också solpaneler som ger varmvatten. Solcellerna producerar el till all hushållsel och husets uppvärmning. Soliga dagar lagras elöverskottet i batterier.
– Huset kan klara sig i fem dygn på el från batterierna, säger Hans-Olof Nilsson.
Läs också: De bygger sitt eget jordskepp
Elen lagras
När batterierna är färdigladdade så används överskottselen till produktion av vätgas. Vätgasen kommer att lagras i tankar under marken. Det ska lösa det stora problemet med solenergi. För när det är mörkt ute producerar solcellerna ingen energi, men nu görs energin från soliga dagar om till vätgas och när det senare behövs el omvandlar en bränslecell vätgasen till el och värme.
– Det hade varit ypperligt att ett radhusområde eller ett villaområde hade en gemensam energianläggning och fångar in solens energi och använder elöverskottet för att producera vätgas. De kan lagra den i en gemensam tank och sen när vintersäsongen kommer använder man vätgasen i en bränslecell för att få elektricitet och värme, säger Hans-Olof Nilsson.
Går att hantera säkert
Ordet vätgas kan föra tankarna till luftskeppet Hindenburg som tog eld och störtade. Även om åsikterna går isär om det var själva vätgasen som var orsaken till den explosionsartade branden så har många respekt för vätgas.
– Vätgas är en brandfarlig produkt, men hanteras den med förstånd, precis som man ska hantera en gasoltub, så är det ingen farlig hantering, försäkrar Hans-Olof Nilsson.
Billigt på sikt
Hans-Olof Nilssons hus har varit dyrt att bygga, men han ser det som en försöksverksamhet för att testa olika produkter. Elen han producerar är mer än dubbelt så dyr som den som en vanlig konsument köper.
– Energin kostar mig ungefär 2,25 kronor per kWh. Det är priset under de tio år installationen skrivs av, men därefter är energin fri. Solenergi är gratis, säger Hans-Olof Nilsson.