• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett berg av göteborgarnas soppor vid Renovas återvinningsstation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skruvpressarna som inte kan mosa ner göteborgarnas matavfall: ”Positivt om de byts”. Foto: Per-Olof Stjärnered/SVT

Drygt hälften av göteborgarnas matavfall blir till förnybar energi

Uppdaterad
Publicerad

På de bruna soppåsarna skriver Göteborgs stad att de gamla matrester du sorterar blir förnybar energi. Men nästan hälften av det insamlade matavfallet i staden bränns upp – precis som om det aldrig sorterats.

– Det är chockerande lågt, säger Oskar Tagesson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Göteborg.

Göteborg är en av de kommuner i landet som är sämst på biogasutvinning. Det beror dels på att det än så länge är frivilligt för medborgarna att sortera matavfallet, och dels på att Renovas anläggning som tar hand om matresterna, är omodern.

För att biogas ska kunna utvinnas behöver matavfallet omvandlas till en slät massa, men skruvpressarna som ska finfördela avfallet kan idag inte hantera hårda matvaror, så som råa potatisar.

Resultatet blir att endast 60 procent av det insamlade matavfallet blir till biogas. Resten bränns upp och blir alltså inte till förnybar energi.

– Det finns ju mål inom Göteborgs stad där man vill öka mängden biogas, säger Nanna Bergendahl, produktionschef på Renova.

Chockerande lågt

Oskar Tagesson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Göteborg, är chockad över hur lite matavfall som blir biogas.

– Många medborgare i staden kämpar och anstränger med sorteringen, då måste också Renova och politikerna ta sitt ansvar, säger han.

Ny anläggning kan byggas

Klas Forsberg (MP), ordförande i Renova berättar att kommunen vill utvinna mer biogas av sitt matavfall. Antingen ska tekniken på Renova uppdateras, eller så ska en ny anläggningen byggas.

– Det känns bra att vi tar tag i det här nu, säger han.

man i arbetskläder framför sopanläggning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Holmberg tror att satsningen på nya anläggningen gör att Borås är så bra på biogasutvinning. Foto: Per-Olof Stjärnered/SVT

Borås satsar på biogas

Borås är en av de kommuner som är bäst i Sverige på biogasutvinning.

Anläggningen på Sobacken byggdes om för två år sedan, och det gör att de kan utvinna drygt 80 procent biogas av det insamlade avfallet. Att de lyckas så mycket bättre än Renova tror de beror på att tekniken är nyare.

– Vi har de skruvar som behövs, säger Jonas Holmberg, marknads och kommunikationschef på Borås energi och miljö.

Från och med nästa år startar de ett samarbete med ett drivmedelsföretag för att snabbare få ut biogasen på marknaden.

– Jag tror vi har det mesta på plats nu, säger Jonas Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.