• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

elever runt ett bord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa är goa och vissa är lite sådär” – hör eleverna om vad de tyckte om 70-talsmaten. Foto: SVT

Köttkorv och strömming – här får eleverna i Limmared 70-talsmat i skolan

Publicerad

I Tranemo kommun har vegetariska alternativ och hembakat bröd bytts ut mot husmanskost och limpmackor – åtminstone tillfälligt. Den senaste veckan har nämligen skolbarnen gjort en tidsresa tillbaka till 70-talet och testat mattrender från en tid de själva aldrig upplevt.

– Det är alltid spännande att testa något nytt, säger Ebba Edvardsson, elev på Limmaredskolan.

Tranemo kommun fyller 50 år och för att fira jubileet bestämde sig kostenheten för att sätta ihop en skolmatsedel så som den kunde ha sett ut 1974.

Vad kännetecknar egentligen 70-talets skolmat?

– Mycket protein och lingonsylt till det mesta. I dagens samhälle har vi bytt ut lingonsylten mot ketchup, men det serveras inte på hela veckan – vilket är väldigt ovanligt, säger arbetsledare Carina Lindgren.

”Stor skillnad”

Hon har jobbat i verksamheten i många år och kan intyga att det skett en stor förändring när det gäller vilken mat som ligger på barnens tallrikar.

– Idag har vi ett fantastiskt utbud med två rätter på de större skolorna, ett vegetariskt alternativ, specialkost, matstöd, massa olika sallader och hembakat bröd. Det är stor skillnad jämfört med när man själv gick i skolan.

Här är menyn som Tranemoeleverna bjöds på under vecka 45. Foto: Tranemo kommun

Reflekterar över utvecklingen

Förutom ett mer varierat utbud, är miljöaspekten annorlunda. Idag är det till exempel otänkbart att servera kalops, sett till både miljömål och priset på nötkött.

– Syftet med veckan är att uppmärksamma hur mycket som har hänt på 50 år och reflektera över hur bra vi har det idag – för det har vi, säger enhetschef Åsa Blixt.

”Mycket potatis”

Under veckan har det serverats alltifrån köttkorv och blodpudding till stekt strömming och ärtsoppa. Något som barnen på Limmaredskolan ger tummen upp – även om de föredrar 2024 års skolmat.

– Det har varit jättekul att se vad man åt förr i tiden, vissa rätter har varit goda och vissa sådär. Det har varit mycket potatis den här veckan, så man har blivit ganska mätt, säger mellanstadieeleven Leia Alfredsson Kindgren och får medhåll av Casper Gunnarsson.

– Mina föräldrars föräldrar levde då, så ibland äter man den här maten när man är där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.