Två kollegor anmälde läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, där de hävdade att han använt den så kallade Ilizarov-metoden felaktigt. I väntan på IVO:s svar startade Skaraborgs sjukhus en egen extern utredning som kom fram till att bristerna lett till att 37 patienter fått allvarliga vårdskador.
– Metoden kan vara användbar, men här har den använts efter alldeles för vida indikationer, har den externa granskaren Olle Svensson, professor i ortopedi vid Umeå universitet, tidigare sagt till SVT.
LÄS MER: Läkare använde sovjetisk metod – stängs av
Åter i tjänst
Läkaren stängdes av från arbetet från och med den 8 september i år, men är nu tillbaka i tjänst, det skriver Läkartidningen. Men inte som ortopedläkare, utan han ska i stället arbeta vid sjukhusets enhet för forskning och utveckling.
Läkaren själv är kritisk till sjukhusets egna utredning som han menar är missvisande, vilket framgår i ett mejl som han bland annat skickade till P4 Skaraborg,: ”Enligt mig är den externa granskningen som nu utförts direkt missvisande och borde ha inväntat den pågående IVO-utredning som jag redan lämnat ett detaljerat svar till. Jag hävdar att den här så kallade externa granskningen är dåligt utförd, osaklig och inte alls objektiv.”
IVO granskar nu fallet.
Ilizarov-metoden
- Den så kallade Ilizarov-metoden utvecklades i Sovjetunionen på 1950-talet av professor Gavril A. Ilizarov.
- Metoden går ut på att de brutna och trasiga benfragmenten genomborras med tunna trådar som därefter spänns fast i ringar, som förbinds med yttre stag. På så sätt kan benfragmenten läggas tillrätta och hållas på plats under läkningstiden.
- Metoden används rutinmässigt i öst men har bara sporadiskt tillämpats i väst, och då huvudsakligen vid komplicerade ingrepp som benförlängningar.
Källa: Göteborgs Universitet