Förberedelserna för Kulturkalaset pågår som bäst. De senaste veckornas händelser har fått ledningen att fundera över vad man kan göra.
– Det som fick oss att reagera är den utveckling som har varit och då ser vi också ett ansvar från vår sida att visa att vi tar de här frågorna på allvar och vi sätter också en nolltolerans mot alla typer av övergrepp, säger Tasso Stafilidis som är verksamhetsansvarig.
En sista utväg
Sexuella ofredanden av unga kvinnor i publikhaven framför scen, har väckt många reaktioner. I samband med Bråvallafestivalen i Norrköping, Putte i parken i Karlstad och Peace & Love i Borlänge har totalt omkring 60 sexuella ofredanden, fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök anmälts. Kulturkalaset har i en handlingsplan listat olika sätt att komma tillrätta med problematiken och det var så idén om kvinnozoner väcktes.
– I nuläget är det vår sista utväg och det är någonting som vi inte gillar, men vi måste göra någonting för det är inte acceptabelt att ens en person utsätts för övergrepp på vår festival, säger Tasso Stafilidis.
Utbilda volontärer
Festivalen har tidigare inte haft problem med sexuella trakasserier, tvärtom anses veckan vara lugnare än en ”vanlig” sommarvecka. Däremot är det enligt Tasso Stafilidis deras ansvar att ändå ha en handlingsplan redo.
Att enbart möta upp med fler poliser eller väktare anser man efter de senaste veckornas händelser inte är tillräckligt. I första hand handlar det om att utbilda festivalens volontärer i att upptäcka och hantera sexuella ofredanden.
Kan behövas i en extremsituation
Ann-Sofie Hermansson, (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och kommunalråd med ansvar för evenemang har dubbla känslor inför förslaget att införa kvinnozoner.
– Först och främst tycker jag inte att vi ska separera kvinnor och män på det här sättet för det antyder att det är kvinnorna som ska flytta på sig och männen som ska få vara kvar. Så egentligen tycker jag inte att förslaget är bra, men i en extremsituation kanske det kan behövas, säger hon.
Kulturkalasets åtgärdsplan
1. Nolltolerans råder mot alla former av sexuella ofredanden, sexuella övergrepp och trakasserier. Alla som besöker Kulturkalaset ska känna sig trygga och säkra.
2. All personal ska utbildas i att upptäcka och hantera sexuella ofredanden, övergrepp och trakasserier.
3. Besökare kommer aktivt att uppmärksammas på olika sätt och uppmana till omtänksamhet mot varandra och uppmärksamhet mot vad som händer i ens närhet.
4. Om det visar sig att det trots allt begås sexuella övergrepp på festivalen så kommer vi att vidta åtgärder för att skydda kvinnor och flickor. Vi kommer att överväga att införa trygga zoner framför våra större scener där enbart kvinnor (inkl. transpersoner och andra som identifierar sig som kvinnor) ges tillträde, i ett avspärrat område.