En tjej med rosa blus sitter frmaför en dator och har ett videosamtal. Hon har vita hörlurar i och en stor mikrofon framför sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Thomsson vill bryta stigmat kring diagnosen dyskalkyli och har därför startat en podd med två andra tjejer om ämnet. Starta klippet för att hänga med under en poddinspelning. Foto: Alva Karlsson/SVT

Louise från Borås startade podd om dyskalkyli – vill bryta skammen

Uppdaterad
Publicerad

Att läsa av bussens tidtabell, betala en räkning eller komma ihåg ett telefonnummer är vardagliga problem för personer som har diagnosen dyskalkyli – specifika räknesvårigheter. Louise Thomsson har dyskalkyli och startade en podd tillsammans med två andra tjejer för att sprida information om den relativt okända diagnosen.

– Fler måste få veta att det existerar, och att man förstår det lidande som ligger bakom att ha dyskalkyli, säger Louise Thomsson från Borås.

Häng med på en poddinspelning i klippet.

När SVT möter Louise hemma i villan utanför Borås är hon i full färd med att förbereda ett poddavsnitt tillsammans med poddkompisarna Louise Schneider och Clara Olsson. Dagens avsnitt ska handla om vilka hjälpmedel som finns för personer med dyskalkyli.

Var tjugofemte person har diagnosen

Ungefär var tjugofemte person i Sverige beräknas ha dyskalkyli enligt vårdguiden 1177. Trots det finns det inte mycket forskning på diagnosen och det är inte helt utrett varför man får dyskalkyli. Louise och hennes poddkompisar menar att många inom skolan kan för lite om diagnosen och många barn upplevs, enligt Louise Thomsson, inte få rätt hjälp.

– Det är samma som på 90-talet när jag gick i skolan. Många lever i det tysta med det här så informationen behöver komma ut, säger hon.

Stark misstro

Dessutom menar Louise att hon möts av en stark misstro när hon berättar att hon har dyskalkyli.

– Det är väldigt tabu att prata om. Man känner sig misstrodd hela tiden eftersom många tänker att det inte är en riktig diagnos och ifrågasätter om det ens finns. 

”Man ifrågasätter sin kompetens”

I ett gruppforum på sociala medier fick hon höra andra med diagnosen berätta om sina upplevelser och det var då hon insåg att något behövde göras.

– Som individ känner man ju att det är något annat som ligger bakom ens svårigheter, och det är där man börjar ifrågasätta sin egen intelligens och kompetens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.