Häng med på en poddinspelning i klippet.
När SVT möter Louise hemma i villan utanför Borås är hon i full färd med att förbereda ett poddavsnitt tillsammans med poddkompisarna Louise Schneider och Clara Olsson. Dagens avsnitt ska handla om vilka hjälpmedel som finns för personer med dyskalkyli.
Var tjugofemte person har diagnosen
Ungefär var tjugofemte person i Sverige beräknas ha dyskalkyli enligt vårdguiden 1177. Trots det finns det inte mycket forskning på diagnosen och det är inte helt utrett varför man får dyskalkyli. Louise och hennes poddkompisar menar att många inom skolan kan för lite om diagnosen och många barn upplevs, enligt Louise Thomsson, inte få rätt hjälp.
– Det är samma som på 90-talet när jag gick i skolan. Många lever i det tysta med det här så informationen behöver komma ut, säger hon.
Stark misstro
Dessutom menar Louise att hon möts av en stark misstro när hon berättar att hon har dyskalkyli.
– Det är väldigt tabu att prata om. Man känner sig misstrodd hela tiden eftersom många tänker att det inte är en riktig diagnos och ifrågasätter om det ens finns.
”Man ifrågasätter sin kompetens”
I ett gruppforum på sociala medier fick hon höra andra med diagnosen berätta om sina upplevelser och det var då hon insåg att något behövde göras.
– Som individ känner man ju att det är något annat som ligger bakom ens svårigheter, och det är där man börjar ifrågasätta sin egen intelligens och kompetens.