En man med svart tröja står framför en hiss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det behöver projekteras upphandlas före något hissbyte kan ske”, säger Robert Jademyr som är distriktschef på Familjebostäder. Följ med in i hissen och hör honom berätta mer om vilka åtgärder som planeras. Foto: SVT

Lovade byta ut hissarna efter dödsolyckan – kommer inte ske i år

Uppdaterad
Publicerad

Familjebostäder beslutade att byta ut fyra likadana hissar i andra hyreshus efter dödsolyckan där en pojke föll fem våningar ner i hisschakt. Men nu kan bolaget inte ens garantera att bytet blir nästa år.

Polisutredningen som ska klarlägga vad som hände vid dödsolyckan i Göteborg i slutet av maj då en femårig pojke fastnade föll ner i ett hisschakt i samband med en räddningsinsats pågår fortfarande.

Direkt efter olyckan gick kommunala Familjebostäder ut och meddelade att man skulle byta ut ytterligare fyra likadana hissar i andra hyreshus.

– Bytet kommer inte ske i år. Det tar tid att få fram delar och byta ut dessa hissar, säger Robert Jademyr som är distriktschef på bostadsbolaget.

Ska bygga om hissar

Hissarna är från 1930-talet men har modifierats i efterhand. I början av 2010-talet kom nya regler för att förbättra säkerheten i hissar, regler som inriktades främst på skydd i korgöppning. Men retroaktiva säkerhetskrav infördes endast på arbetsplatser – inte i bostäder.

– I väntan på hissbytet har vi vidtagit flera åtgärder för att göra hissarna säkrare, säger Robert Jademyr.

Följ med in i hissen och se vad som ska och har åtgärdas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.