Nordstan Foto: Thomas Johansson/TT

Många ensamkommande barn i Nordstan

Uppdaterad
Publicerad

Många av de unga som hänger i Nordstan är asylsökande, och mår dåligt. Det visar en kartläggning som polisen och social resursförvaltning gjorde under mars.

Nordstan är en samlingspunkt för ungdomar som har det otryggt hemma och som mår psykiskt dåligt. Så har det varit i decennier. Men sen några år finns det även ungdomar som inte har något skyddsnät alls i Sverige som vistas i Nordstan. Allra flest var ensamkommande från Afghanistan visar polisens sammanställning efter en kartläggning under sex kvällar i mars. Få var från Marocko som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

– Marockanska barn är väldigt mobila och rör sig mycket. Att de inte var här under dessa veckor betyder inte att de inte kommer igen. För övrigt så bekräftades vår bild vi hade angående vilka ungdomar som rör sig där, säger Hans Grens som är kommunpolis i område city i Göteborg.

Fler insatser behövs

Att ha många ungdomar på samma ställe som inte mår bra leder onekligen till problem. Det har rapporterats om bråk och droger och ett stort utanförskap. Verksamhetschefen, Marie Larsson, på social resursförvaltning erkänner att man varit osäker på vilka insatser som varit de rätta och vilka lagliga metoder som funnits för att hjälpa till. Nu är man dock överens med polisen att fler insatser behövs. Den senaste kartläggningen ger stöd för det. Exakt vilka insatser är dock inte bestämt.

– Det som redan görs är ett stort arbete av våra frivilliga organisationer och vi har nu börjat prata med dessa föreningar om vem som ska göra vad. Så det kommer bli mer av det både från oss och från den frivilliga sidan.

Men ska ni verkligen förlita er på frivilliga organisationer?

– Nej, det ska vi inte utan vi ska göra båda två. Men ibland är det så att de når bättre och längre än vi gör eftersom de inte är en myndighet och därför kan nå ungdomar på ett annat sätt än socialtjänsten och polisen kan, säger Marie Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.