Drönarbild över den nya terminalen Arendal 2 i Göteborgs hamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya hamnterminalen Arendal 2 i Göteborgs hamn invigdes under torsdagen. Se hur den ser ut i klippet ovan. Foto: Göteborgs hamn

Ny terminal i Göteborgs hamn invigd – största utbyggnaden sedan 70-talet

Publicerad

Under torsdagen invigdes miljardinvesteringen som varit under byggnation under sex år i Göteborgs hamn – en hamnterminal på 144 000 kvadratmeter.

– Dessa ytor är nödvändiga för att möta svensk industris transportbehov idag, säger Göran Eriksson, vd Göteborgs Hamn.

Den nya hamnterminalen Arendal 2 är byggt för att svara på ett ökat transportbehov från svensk industri. Terminalen är 144 000 kvadratmeter stor vilket motsvarar cirka 20 fotbollsplaner.

– Vår handel, export och import av varor ökar hela tiden. Det här är ett sätt att bemöta de behoven, säger Göran Eriksson, vd Göteborgs Hamn.

I framtiden kommer delar av ytorna också att användas av Stena Line när rederiet flyttar sin verksamhet från centrala Göteborg till ytterhamnarna.

Massor från Göta älv

I byggnationen av terminalen har 180 000 kubikmeter förorenade massor från underhållningsmuddringar i Göta älv använts för att utgöra grunden för terminalytan.

Göran Eriksson, vd Göteborgs Hamn. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.