Ola Binis pappa, Dag Gustavsson, håller upp en karikatyr av sin son.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dag Gustavsson håller upp ett ritat porträtt på sin son Ola Bini. Hoppet är starkt hos pappan, som i slutändan tror att sonen kommer bli helt frikänd Foto: John Carlsson/SVT

Ola Bini slipper fängelse i Ecuador – ”en liten seger”

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot svenske Ola Bini omvandlas från fängelse till villkorlig dom med samhällstjänst. Hemma i villan utanför Kungälv känner Olas pappa, Dag Gustavsson, att en viss börda har fallit från axlarna.

– Det är en liten seger men kampen fortsätter, säger han till SVT.

Beskedet om att domen mot Ola Bini omvandlas kommer efter en förhandling som ägt rum i Ecuadors huvudstad Quito under natten mot tisdag. Det här uppger Binis svenske presskontakt.

– En lättnad såklart. Det är en väldig skillnad mellan samhällstjänst och att sättas i fängelse i Ecuador, där gäng styr allt. Att som europé hamna där är förenat med livsfara, säger pappa Dag Gustavsson.

Datasäkerhetsexperten Ola Bini greps på flygplatsen i huvudstaden Quito i april 2019 och anklagades mot sitt nekande för dataintrång. Någon närmare bevisning har dock inte presenterats.

Sonen meddelade lättnad

De fem år som gått sedan gripandet beskriver Dag Gustavsson som en berg-och dalbana för familjen. Ecuadors rättssystem har bjudit på många vändningar.

– Vi har insett att man som människa klarar av mycket. Jag har i natt fått ett meddelande från Ola där även han uttrycker lättnad över det senaste beskedet, säger Dag Gustavsson.

Domen kommer överklagas i syfte att få Ola Bini helt frikänd.

I klippet hör du intervjun med Olas pappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.