Petra Frank är prefekt på Göteborgs universitet och har under fyra års tid behövt hantera en obehaglig situation på jobbet.
Till en början ska det ha handlat om en student som känt sig mobbad av andra studenter. Men situationen förändrades och eskalerade till hot, berättar Petra Frank.
Mot henne och annan personal. Det gick så långt att det nu finns flera polisanmälningar i ärendet.
– Det började med att vi trodde att det handlade om mobbing och det tog vi tag i, men sedan visade det sig att det handlade om något helt annat, berättar hon.
– Vi försökte ha en dialog och lösa det på alla sätt, och hjälpa personen med professionell hjälp. Men sen till slut fick vi inse att det här var på en helt annan nivå. Vi kunde inte hantera det helt enkelt.
Ingen av insatserna hjälpte
Hoten skedde både verbalt och via sociala medier och kunde låta som ”nästa gång kommer jag inte för att prata” och ”jag vet var du bor.” Petra Frank berättar att hon var i kontakt med anhöriga till studenten och med studenthälsan.
Men när ingen av insatserna hjälpte och hoten och trakasserierna blev värre, och kom allt tätare, blev Petra Frank rädd på allvar.
– Jag var rädd, och till slut gick det under huden på mig. Jag har aldrig någonsin varit med om något liknande och det här är inte mitt kompetensområde, säger hon.
Hot mot universitetspersonal ökar
Vid Göteborgs universitet har det hittills i år varit 28 rapporterade händelser som handlar om hot som gått så långt att det krävts någon form av åtgärd.
– Jag tillträdde 2017 och min företrädare säger att han inte alls upplevde det vi ser nu, säger han.
Han tror att problemen går att koppla till ökad psykisk ohälsa i samhället och han har sedan i september startat ett nätverk men säkerhetschefer på andra lärosäten för att bättre hantera hat och hot mot universitetspersonal och studenter.
Trakasserier upphörde
För Petra Frank har trakasserierna nu upphört efter fyra år. Däremot fortgår polisutredningarna.
Samtidigt är Petra Frank kritisk till att det var svårt att kunna stänga av studenten en tid, när situationen var som värst.
– Det är så få fall som går till disciplinnämnden och här tror jag att man behöver se över regelverket. Vi lever i en annan tid, samhället ser annorlunda ut nu, säger hon.