För två år sedan var Lövgärdesskolan i Lövgärdet i Göteborg nere på att bara 3 av 10 elever hade betyg nog att komma in på gymnasiet efter nian.
– Det är ett stort misslyckande från hela samhällets sida att så många elever inte har den behörighet, säger rektor på Lövgärdesskolan Marika Andersson.
6 av 10 kommer in
Lövgärdet är ett av Sveriges särskilt utsatta områden. I storstäderna är det 6 av 10 elever på skolor i dessa områden som kommer in på gymnasiet, det visar SVT Nyheters granskning. Det går att jämföra med mer än 8 av 10 som är rikssnittet för alla skolor i Sverige.
– I ett socioekonomiskt utsatt område måste vi tänka på hur vi jobbar med läxor, det kan handla om att våra elever inte har tillgång till den digitala miljön som i andra hem eller att föräldrarna kanske inte har någon skolbakgrund, eller en i ett annat land, säger Marika Andersson.
Betygen har gått upp
På Lövgärdesskolan har betygen hos niorna förbättras markant det senaste året. Från 3 av 10 behöriga till 5 av 10 på ett år.
– Vi har jobbat systematiskt med att se över undervisningen och om hela miljön runt eleven. Hela dagen är elevens skoldag, att även se över rasterna, säger Marika Andersson.
”Flexibla”
De analyserar även sina resultat, säger hon, och jobbar med särskilt stöd.
– Vi är även flexibla i hur vi fördelar våra resurser över skolan så att vi inte sätter resurser någonstans i augusti och sen hänger det bara kvar, säger Marika Andersson.